Клиниката по гастроентерология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда,  ръководена от доц. Петко Карагьозов, събра специалисти от САЩ, Полша, Румъния и България за обучение по поставяне на перитонеален тунелен порт-катетър при пациенти с асцит.

Лектори на събитието бяха: Ричард Коллард, който прилага методиката в Америка и д-р Красен Иванов, специалист по гастроентерология, който въведе процедурата в България.

Обучението продължи два дни и се проведе в две фази: теоретична и практическа. По време на теоритичната част бяха изтъкнати ползите за пациентите след поставен порт-катетър, индикациите за поставяне и тънкостите при проследяване. Беше представен опитът на Клиниката по гастроентерология и интересни клинични случаи.  Практическата част включваше “hands on” сесия с макети и сесия със случаи на живо.

В първата част на участниците беше предоставена възможността да поставят устройствата на макети.

Във втората част д-р Иванов и доц. Радин Цонев, началник на Отделение по гастроентерология, поставиха на живо три тунелни порт-катетъра на трима пациенти, процедурите бяха излъчвани от операционната зала на Клиниката по гастроентерология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Иновативният метод на лечение се наблюдава от български и международни специалисти.

Първа през процедурата премина 50-годишна пациентка с рак на яйчниците и множествена склероза. Тя е диагностицирана с онкологичното заболяване през 2015 г., а предвид придружаващото си заболяване е неподвижна от кръста надолу. Причината за поставянето на перитонеален тунелен порт-катетър е, че за жената е изключително трудно да провежда източване на асцита в болница, тъй като в нейния случай то се налага през 7-10 дни. Перитонеални тунелени катетри бяха поставени и на двама мъже с рак на панкреаса, перитонеална карциноза и напреднал асцит.

Иновативната процедура откъсва онкологично болните пациенти с асцит от болничните заведения и им позволява да дренират асцитна течност в домашни условия.

В рамките на няколко години в Клиниката по гастроентерология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда са поставени над 140 такива  устройства. С тях се подобрява качеството на живот и общото състояние на пациентите, по този начин се удължава възможността по дълго време да провеждат специфично лечение.
В хода на проследяването на пациентите се регистрират редица предимства на тази методика пред конвенционалната парацентеза.

Д-р Красен Иванов е избран за обучител за цяла Източна Европа за поставяне на тунелни перитонеални порт-катетри. Така освен гастроентеролозите в България, той ще може да развие възможностите и достъпността до процедурата и в много други страни.