Гастроинтестиналените стромални тумори са редки заболявания на хранопровода с доброкачествена характеристика, която обаче създава проблем на пациентите, защото образуванието нараства постепенно като големина и възпрепятства нормалното хранене на пациента. Туморът започва да запушва хранопровода и накрая пациентът не може да преглъща. Този тип заболявания се образуват от съединителната тъкан на хранопровода или от мускулния му слой. Едните са леомиоми, които са от мускулната тъкан, а другите са ГИСТ (Гастроинтестинални стромални тумори). Те могат да се образуват навсякъде из гастроинтестиналния тракт, включително и в стената на хранопровода, не засягат лигавицата, растат експанзивно и постепенно го запушват.

Такъв е и случаят на 58-годишната Анелия.

„Години наред имах проблем при преглъщане. Първоначално болката беше само при преглъщане на твърди храни, в последствие се появи и при прием на течности. Тази болка не беше постоянна, от време на време и после отминаваше, понякога дори се задавях, но не й обръщах  внимание.“, разказа пациентката.

След прекаран Ковид болката, която изпитва Анелия се засилва. Пациентката се обръща към д-р Анелия Дечева от клиника по Гастроентерологията на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. След направена гастроскопия, става ясно, че се касае за образувание на хранопровода, което е твърде голямо, за да бъде премахнато по време на манипулацията и се налага хирургична намеса.

Пациентката е изпратена за консултация с доц. Цветан Минчев, началник на клиника по Гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

„Случаят на пациентката беше изключително подходящ за роботизирана хирургия с Да Винчи. Операцията представлява ендоклеация на тумора от стената на хранопровода, без да се нарушава лигавицата му. С робота Да Винчи работим през три дупки по 8 милиметра, възстановяването е много бързо. Прави с изключително прецизно. Отнема  около 40 минути. Ако се извърши отворена торакотомия, разрезът е 25 см., възстановяването е по-трудно и болко свързаните усложнения са значително повече отколкото с Да Винчи. Пациентите се възстановяват физически за три дни, а до седмица възстановяват напълно и храненето си.“, сподели доц. Цветан Минчев, началник клиника по Гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Два дни след операция Анелия приема течна храна, а на третия пюрирана, без да изпитва никаква болка и дискомфорт.

„Чувствам се идеално. Много съм доволна и щастлива.  Доц. Минчев има златни ръце и сърце, Дай Боже да има повече такива специалисти.“, сподели пациентката.