Кардиологията и ангиологията са две тясно свързани специалности, ангажирани със сърдечносъдовата система. Специалистите от двете медицински звена работят в изразена колаборация, тъй като голяма част от заболяванията, предимно атеросклерозата, засягат както коронарните съдове (на сърцето), така и периферните артерии (на крайниците).

„Ние лекуваме голяма част от периферните болести, периферните съдови заболявания, за които ни е необходима информация относно диагнозата именно от колегите ангиолози. Винаги, когато имаме такъв случай се консултираме с тях. Чрез своите методики, най-вече доплер, специалистите по ангиология измерват значимостта на засягането на съдовете от атеросклеротичния процес или от други процеси и ни казват на какво ниво и колко е напреднало заболяването на пациента. След това ние или колегите съдови хирурзи можем да интерминираме (възстановим кръвотока в тези артерии, които са стеснени).“, споделя доц. Васил Трайков, началник на Отделение по електрофизиология и кардиостимулация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

След като кардиолозите извършват процедура, пациентите отново се консултират със специалисти от Клиника по ангиология, които дават становище какъв е резултатът от интервенцията и установяват контрол на състоянието.

„Също така във входа на наблюдението на тези пациенти, в тяхното проследяване, също се изисква често пъти те да бъдат прегледани от ангиолог. Грижата за тези пациенти е комплексна и изисква участието на тези две специалности изключително често. От друга страна голяма част от сърдечно болните, тези които имат коронарна болест, имат и периферна съдова болест. В тези случаи отново работим с колегите ангиолози, тъй като трябва да преценим дали няма засягане и на други съдове, а ако установим такова, то терапевтичната стратегия се променя, преценява се коя интервенция да е първа и приоритетна. Общо взето комуникацията между ангиолози, кардиолози и съдови хирурзи е непрестанна и решенията за тези пациенти се взимат от всички ни, заедно като екип.“, допълни доц. Трайков.

В случите на венозни болести специалистите по кардиология и ангиология често включват дори и колегите си от Отделение по пулмология.

„Венозната тромбоемболична болест, засягаща вените на долните крайници, може да бъде причина за изява на белодробен тромбоемболизъм, който да се лекува както от нас кардиолозите, така и от специалистите по пулмология. В повечето случаи ние проверяваме състоянието на вените на нашите пациенти именно чрез консултация с ангиолог. Също така след извършване на процедури, колегите извършват консултации на нашите пациенти, за да сме сигурни, че няма да настъпят някакви усложнения, това ни дава значителна свобода и сме наистина спокойни за своите пациенти, благодарение на мултидисциплинарния екип, с който разполагаме.“, допълни доц. Трайков.

Началникът на Отделение по електрофизиология и кардиостимулация поясни, че понякога дори се налага спешна колаборация между специалистите от двете медицински звена.

„Случвало се е при невъзможност за достъп до съда например, когато влизаме във венозните съдове откъм ингвиналната гънка, да помолим ангиолозите да дойдат, да погледнат къде е вената, за да можем да проникнем в нея. Не винаги е лесно това да се направи и в някои случаи опираме до тяхната помощ, понякога те могат да ни помогнат въобще да започнем някаква процедура.“

Докато кардиолозите лекуват основно сърцето, което е изключително важен орган в човешкото тяло, то ангиолозите са ангажирани с периферните съдове. Атеросклерозата е процес с обща локализация и изисква намеса и на двете специалности.

„Много пациенти, които имат стенокардна симптоматика или исхимична болест на сърцето (стесняване на съдовете на сърцето), се наблюдава и стесняване на артериите на крайниците, по бъбречните артерии или по артериите, които хранят мозъка. Точно в тези случаи е колаборацията между нас и колегите кардиолози. Когато дойде един пациент, било то при тях или при нас, той трябва да бъде оценен комплексно, за да може да се избере и приложи най-добрия терапевтичен план за съответния човек. Така профилактираме максимално рискът и лекуваме максимално измененията, които са в сърдечно съдовата система.“, каза проф. Милена Станева, началник на Клиника по ангиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

При около 60%  от пациентите има засягане на съдове в две области. Това е причината, когато пациент постъпи в Клиника по ангиология или посети специалист, задължително да бъде изследван и за кардиологичен проблем, да бъде оценен рискът. В обратния случай, ако има съмнения за запушване или промени в съдовете към мозъка или крайниците, то специалистите по ангиология правят обстойна оценка на състоянието на пациента. 

Свързани отделения