Пандемията от COVID-19 беше един от най-трудните моменти не само за обществото ни, но и за медицината и работещите в сферата на здравеопазването. Тя обаче успя да помогне в борбата с едно от най-тежките и коварни заболявания – рака на белия дроб.

„Скринингът беше добър, когато имаше масово разпространение на COVID-19, тогава се направиха изключително много образни изследвания. Това ни помогна да диагностицираме ранни туморни образувания на белия дроб. Оперирахме най-много ранни карциноми в този етап. Сега не е така, защото няма такава “вълна” от COVID-19 и се правят по-малко образни изследвания. Изобщо скринингът за рак на белия дроб отпадна отдавна като „инициатива“ на национално ниво, такъв просто не се прави. Дори когато се правят профилактични прегледи на групи хора, отново не се правят образни изследвания и се пропускат много важни неща.“, обясни пред EuroNews доц. Цветан Минчев, началник на Клиника по гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Рискът за развитие на рак на белия дроб при пушачите е значително по-голям. Основна рискова група са именно дългогодишните пушачи на възраст над 50 г. Желателно е именно тези хора да се „обхванат“ в скринингови програми, каквито за съжаление няма. Същото важи и за хора, работещи във вредни условия като миньори, каменоделци, копачи и т.н.

„Профилактиката е отдавна забравена дума в България, особено що се отнася до рака на белия дроб. С ръководителя на Клиника по образна диагностика в нашата болница имахме няколко опита да направим програма в тази насока, която в края на краищата не беше одобрена на национално ниво. Причината е, че финансирането е сериозно, там е необходимо да се правя нискодозови скенери на рисков контингент, които трябва да обхванат голяма част от популацията. За момента такива програми се работят „на парче“, когато има месец, посветен на това заболяване например. Ние направихме много успешна такава кампания, успяхме да обхванем рисковите групи и имаше резултат, но това трябва да е мащабен проект, не индивидуален. Ранната профилактика и скринингът помагат, категорично. Само така можем да диагностицираме рака навреме и да приложим най-качественото лечение.“, сподели доц. Минчев.

Ракът на белия дроб е много коварен. В началото заболяването няма почти никакви симптоми. Когато туморът е малък и е в ранен стадий, той не дава никакви сериозни "сигнали".

„При един пушач трябва да се следи за характера на кашлицата, това би могло да е симптом, не в най-ранен стадий, но все пак. Необходимо е да се обърне внимание. Всеки дългогодишен пушач има кашлица, особено сутрин. Ако тя започне да става по-упорита или се потиска по-трудно, секретира повече и т.н., задължително трябва да се направи изследване и да се посети специалист. Дискомфорт при дишане, кървава жилка в храчката също са симптоми, на които задължително трябва да се обърне внимание.“, каза доц. Минчев.

Към момента популацията на заболелите и починалите от рак на белия дроб е в едни и същи граници. Не се наблюдава „подмладяване“ на заболяването, но въпреки това има изключения.

„Най-правилното лечение на рак на белия дроб и най-доброто такова е операцията. За целта е необходима ранна диагностика и не е клише, че това би могло да спаси живота на много хора. Това е смисълът на лечението на това заболяване. Закъснеем ли, има ли развитие на процеса над втори стадий, вече нещата стават по-комплицирани. Тогава пациентът влиза в процес на химиотерапия, лъчетерапии и т.н., които са прогностично по-лоши за преживяемостта на пациента. Протоколите, по които работят колегите онколози, както и ние хирурзите, са световно утвърдените. Ако някой ги наруши и излезе от техните линии, обикновено бърка и допуска грешка. Пациентите в България имат достъп до леченията, които се прилагат в целия развит свят.“, сподели доц. Минчев.

Доц. Цветан Минчев е единственият специалист у нас, отличен със сертификат за върхови постижения в областта на робот-асистираната гръдната хирургия. 

Той развива най-успешната робот-асистирана програма за гръдна хирургия с извършени повече от 30% от всички операции в Югоизточна Европа. 

С натрупания ценен практически опит, знания и умения доц. Минчев е високо ценен като обучител на гръдни хирурзи в България и чужбина, които стартират роботизирани програми с хирургичната система Да Винчи.

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда разполага с мултидисциплинарен екип за диагностика и лечение на рак на белия дроб, който включва образни диагностици, пулмолози, гръдни хирурзи, патолози, медицински онколози, лъчетерапевти и специалисти по нуклеарна медицина.