Ноември е месец, посветен на борбата с рака на белия дроб. Няколко научни дружества, асоциации и фармацевтичната компания AstraZeneca застават зад образователната инициатива „Аз така си кашлям“.

Слоганът на кампанията е нещо, което чуваме хората да казват много често.

В световен мащаб ракът на белия дроб е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете и на второ място при жените. В България според статистиката около 3500 човека страдат от това коварното заболяване. Причините за появата му са много.

На първо място, разбира се, трябва да подчертаем тютюнопушенето, няма как да избягаме от тази тема. Не трябва да стигматизираме основно и само него като причина за развитие на рак на белите дробове, защото заобикалящата ни среда и професионалното натоварване на белите дробове също са сред рисковите фактори.

„Разбира се има  генетиката също е фактор за това заболяване. Не рядко консултирам мъже и жени, които са с рак на белите дробове и никога не са пушили, но много повече са тези, които са активни пушачи. И той е една от първите причини за  развитие на това заболяване.“, споделя в интервю пред BTV доц. д-р Желязко Арабаджиев, началник на Клиника по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и председател на Българското научно дружество по имуноонкология.

Актьорът Башар Рахал влиза е посланик на кампанията „Аз така си кашлям“.

„Странното е, че аз чувах и баща ми да кашля по този начин, той беше много сериозен пушач и смятах, че тези хора си имат подобен навик. В САЩ профилактичните прегледи трябва да се правят задължително веднъж в годината, а ние не го правим. Колко хора  ходят на профилактичен преглед веднъж в годината. В България няма  превантивна медицина, а на лекар се ходи, чак когато нещото те заболи. Това е най-големият проблем, който ние като общество имаме. Защото, смятам, всеки си има неговата съдба така или иначе, но тази болест – независимо дали е само на белия дроб или на друга част от тялото, открита в по-ранен етап, е лечима. Около себе си имам хора, които страдат от тази болест, включително и роднини. Хората не се преглеждат и има някакъв неистов страх – „не искам да ходя на лекар“, „толкова добре се чувствам“, „ще ми открият сто неща“. И след това изведнъж се хващат за главата. А трябва да бъде точно обратното.“, разказва Рахал.

Доц. Арабаджиев пояснява, че симптомите при рак на белия дроб в начален стадий са тривиални и неотчетливи.

Кашлицата е един от водещите симптоми, но за съжаление не толкова ранен. Кашлицата не е нормално състояние на белите дробове, нито нормалното състояние на човек – да стане сутринта и да почне да кашля, да има храчки, в които има кървави жилки или с оцветяване, което подсказва, че може би в тях има кръв. Много е важно всеки път, когато един човек не се чувства добре с нещо, което се случва в неговото тяло, просто да посети лекар.“, казва доц. Арабаджиев.

Излекуваните пациенти имат изцяло пълноценен начин на живот. Дори пациентите, които са диагностицирани в по-напреднал стадий на болестта и се подложат на добро съвременно лечение,  имат много по-добра прогноза и добро качество на живот за по-дълъг период от време.

„Нискодозовата компютърна томография (скенер) са последната технология, последното направление в скрининга и профилактичните прегледи. От една страна те не натоварват лъчево пациента, но от друга дават доста добра представа за състоянието на белите дробове и именно това изследване може да гарантира ранното откриване на такъв рак.“, допълва доц. Арабаджиев.

„Истината е, че ние водим изключително стресов начин на живот. Борбата е като с вятърни мелници по цял ден, ти винаги можеш да си намериш оправдание да не си направиш профилактичен преглед. Бързаш, деца, детски градини, работа, ангажименти, както и да го наречеш, винаги имаш оправдание. Срещам изключително много хора около мен на моята възраст, които се сблъскват с различни видове рак и виждам, че това е нещо, което се появява тихо, ти не го усещаш, не знаеш за него и когато те заболи – вече е твърде късно.“, казва Башар Рахал.

В края на интервюто си пред БТВ доц. Арабаджиев отправя послание към обществото ни:

 „Животът е най-важен и той трябва да движи хората,  да се грижат за него. Обществото в България трябва да знае, че има отлични специалисти, на които трябва да имат доверие и трябва да приемат лечението, което им се предлага, защото то е на  високо ниво в сравнение с европейските държави. Ние разполагаме с лекарствата, техниката, апаратурата, имаме и желанието на лекарите да лекуват пациентите си по най-добрия начин.“