Призът беше присъден за лечение на хемангиоми при новородени


Отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда с ръководител Д-р Радка Масларска спечели трета награда за медицина от четвъртото издание на конкурса „Иновации и добри практики в здравния сектор” на „Капитал“ и биофармацевтичната компания „АбВи“.

Д-р Кирил Николчев, генерален мениджър на „АбВи“, връчи наградата на д-р Масларска и ѝ благодари за грижите, полагани за новородените и недоносените. 

„Тази награда е невероятно насърчение за мен и целия екип, с който работя, вярвам и за колегите от други медицински звена, с които ежедневно си сътрудничим за бъдещето на децата с инфантилен хемангиом. Благодаря за тази награда“, каза д-р Масларска. 

Инфантилният хемангиом засяга 10% от новородените деца и до 30% от недоносените. Хемангиомите са най-често срещаните доброкачествени тумори. Обикновено се появяват в края на първия месец с изглед на еритемно-ливидни петна, които нарастват в първите шест месеца и когато има риск от усложнение – обезобразяване, кървене, се налага да се започне лечение. Разположени са по лицето, очите, носа, главата, тялото и крайниците. Лечението се провежда с бетаблокер-пропранолол. Ефектът му е открит през 2008 г. от френския дерматолог д-р Кристин Лабрез. Лечението на заболяването се прилага успешно от специалистите в отделението по Неонатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Наградите бяха връчени в рамките на официалното откриване на Осмата годишна конференция за иновации и добри практики в здравния сектор.