Дехидратацията, невиреенето, отказът от хранене са едни от характерните симптоми за заболяването при най-малките

„Четвъртата вълна на COVID-19 се отразява повече на малките деца и малките бебета. Една от причините е мутацията на вируса и това, че даваме възможност той да става все по-активен и да засяга все по-малка възрастова група.“ Това каза д-р Радка Масларска, началник на Отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, пред БТВ.

Специалистът посочи, че новородените и малките деца нямат съвършен имунитет и разчитат на имунитета, предаден от майката. Не могат да бъдат ваксинирани и трябва да се замислим как можем да ги предпазим.

 Изключително важно е да се спазват профилактичните прегледи след раждането, посочи специалистът. „Нито един локдаун досега не ограничи профилактичните мероприятия и ваксини при децата. Едно от усложненията на коронавируса при всички възрастови групи са бактериалните инфекции и пневмонии. Най-честите са пневмококовите инфекции, за които децата могат да бъдат профилактирани с имунизациите, които започват“, каза д-р Масларска.

 „Дехидратацията, невиреенето, отказът от хранене са едни от характерните симптоми за заболяването при най-малките бебета. Всички, които са преминали през COVID-19, дълго време след това не виреят, това показват и световните проучвания. Новороденото бебе много рядко може да вдигне температура, само когато има насложена бактериална инфекция, когато вече има усложнения от всички органи и системи“, коментира още д-р Масларска.

При всеки един симптом, който не е типичен за здравото бебе, когато детето отказва да се храни, има по-чести изпражнения, трябва да се потърси лекарска помощ и родителите не трябва да изчакват, защото изчаквателното поведение може да бъде фатално.