Предстои да отбележим 17 ноември - Световния ден на недоносените бебета и вниманието ни е насочено към повишаването на информираността относно преждевременното раждане и грижата за недоносените новородени.

Специалистите от отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда д-р Мария Калайджиева и ст. м. с. Елена Борисова ще разкажат за грижите, полагани за недоносените новородени и какво е необходимо за пълноценното им развитие в онлайн среща на 17 ноември от 13 часа в платформата azcare.bg. За достъп до събитието не се изисква предварителна регистрация.

Целта на срещата е да се повиши обществената информираност по темата за преждевременно родените бебета и да се подобри информираността на родителите, които полагат грижи за своите недоносени деца в сезона на респираторно-синцитиалния вирус (RSV).

Видео от срещата може да гледате ТУК.

Кратко представяне на лекторите:

Д-р Мария Калайджиева има две специалности, педиатрия и неонатология. От 1986 г. е неонатолог в СБАЛАГ „Майчин дом”, където е преминала през всички квалификационни степени - асистент, старши асистент и главен асистент. От април 2007 г. е част от екипа на д-р Масларска в Болница Токуда.

Ст. м. с. Елена Борисова, През 2005 г. придобива степен бакалавър – „Управление на здравните грижи” във ФОЗ към МУ-София, с придобита квалификация „Ръководител на здравните грижи и преподавател в медицински колеж.” Преди постъпването си в Болница Токуда е работила в Клиниката по Неонатология на Специализирана болница за активно лечение на детските болести.