На 4 август от 11:30 ч. специалистите от Отделението по Неонатология ще отговарят на вашите въпроси за кърменето

Първата седмица на август е Световната седмица на кърменето – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. По този повод на вашите въпроси по темата, на живо във Фейсбук, ще отговарят д-р Радка Масларска, началник на Отделението по Неонатология и мед. сестра Стефка Табакова. Партньор на събитието е FEIA България.

Специалистите ще ви информират за ползите от кърменето за майката и бебето, правилния начин за кърмене - поза, количество, засукване, подготовка, често срещани проблеми и заместители на естественото хранене, когато това се налага и др.

Задавайте своите въпроси в страницата на събитието във Фейсбук, aнонимно на ask.tokuda@acibademcityclinic.bg или директно  по време на LIVE видеото на 4 август, сряда, от 11:30 часа.

Мотото на световната кампания през тази година е: „Защитата на кърменето: споделена отговорност“, с акцент върху това как кърменето допринася за оцеляването и здравето на всички.

В отделението по Неонатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда обученията и консултациите за майките са важна част от услугите, които младите родители получават. Обученията по кърмене започват още от Беседите с бъдещи родители, на които могат да присъстват всички желаещи бъдещи майки и продължават в самото отделение.

По време на престоя опитните неонатологични сестри и акушерки помагат на всяка майка. Практикува се поставяне на бебето на гърда в първите минути след раждането, стига жената да желае това и здравословното състояние на бебето и на майката да го позволяват.

Всяко новородено бебе се закърмя под наблюдението на сестра или акушерка на неонатологичния екип. Специалистите поставят правилно детето на гърдите, показват позите за кърмене, наблюдават засукването на бебето и дават съвети за ефективно кърмене - колко време да продължи и какво да наблюдават, как да оригват бебенцата, дали имат нужда от изцеждане на гърдите. Сестрата влиза в стаята и подпомага този процес толкова пъти, колкото е необходимо за правилното кърмене.

В отделението има специално обособена стая за кърмене, където майките могат да се усамотят и нахранят бебетата на повече спокойствие и под напътствията на специалисти.

Д-р Радка Масларска е завършила медицина през 1986 г. Има специалности по „ Педиатрия“ от 1992 г. и „ Неонатология“  от 2001 г. През 2006 г. завършва „Здравен мениджмънт“ . Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография. Има повече от 20 години стаж като неонатолог. В Болница Токуда е от откриването й, където създава едно от най-добрите неонатологични отделения в България и внедрява най-съвременни световни практики за лечение и грижа за най-малките пациенти. Участвала е в програмата за обмен на опит в болниците на „Токушукай“  в Япония.

Мед. сестра Стефка Табакова е завършила висше образование с педиатричен профил за медицинска сестра. От 1991 г. работи в отделения по Неонатология, част е от екипа на Болница Токуда от основаването ѝ през 2006 г. Преминала е множество квалификационни курсове и е вземала участие в десетки национални и международни неонатологични конгреси и конференции, вкл. в Мюнхен, Верона и Белград. Води лекции за обучение на бъдещи родители за кърмене и хранене на бебетo.

ℹ️ Линк към събитието Facebook Live: Попитай специалиста | Кърмене и хранене на бебето