Христо е на 36 г. По образование е фармацевт и благодарение на професионалния си път е изключително отговорен към провеждането на профилактични прегледи и изследвания ежегодно. Преди няколко месеца посещава новия си личен лекар, използвайки момента да постави ваксина за тетанус.

„По време на посещението ми лекарката ми каза, че чува някакъв шум в сърцето и нещо я притеснява. Даде ми направление за кардиолог и аз много бързо посетих специалист. Лекарят ми каза, че наистина има сериозен проблем с митралната клапа и че трябва да се реконструира, да се смени. Той ми каза да потърся кардиохирург, който да прецени какво трябва да се направи.“, разказва Христо.

Младият мъж разпитва познати в сферата и след дълги консултации се свързва с д-р Любен Станоев, специалист в Клиника по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Проучва екипа в звеното и проверявайки информацията за възможностите за извършване на различни видове операции, както и обратната връзка след тях, решава да се довери на проф. Димитър Николов, началник на клиниката.

„Вече бях сигурен, че ще се доверя на проф. Николов и екипа му. Още в началото ми беше обяснено какво се случва, какво е необходимо да се направи и професорът ми предложи да се извърши минимално инвазивна операция, предвид факта, че съм млад човек и аз самия исках да имам максимално най-добрия начин за бързо възстановяване. Аз самия не исках да се подложа на отворена хирургия.“, споделя Христо.

Мъжът е с високостепенна митрална инсуфициенция (недостатъчност). При нея митралната клапа не се затваря правилно, когато сърцето изпомпва кръв по време на систола.

Митралната недостъчност е второто по честота клапно заболяване. В самото начало заболяването няма специфични симптоми, оплаквания и прояви, на база на които да се определи точната диагноза, без да бъде извършен Ехокардиографски преглег. Възможните симптоми са умора, задух и дискомфорт в гърдите. Съмнения за наличие на заболяването могат да се установяват чрез преслушване със стетоскоп, при което може да се чуе систолен шум и това да даде насока, че пациентът трябва да бъде прегледан от кардиолог с ехокардиография.

Митралната недостатъчност е една от причините за нарушаване на цялостната функция на сърцето. Когато напредне заболяването може да се стигне до сърдечна недостатъчност. Това е синдром, при който сърцето не успява да извършва функциите си и да осигури необходимата кръв богата на кислорд за всички органи и системи в човешкото тяло. Заболяването се определя като непълно затваряне на митралната клапа по време на систола, което в резултат води до обратно връщане на кръв от лявата камера към лявото предсърдие и белите дробове . Ако не бъде установена и лекувана навреме митралната недостатъчност, тя може да доведе до сериозни и дори фатални усложнения.

 „Единственият метод за лечение на заболяването и предотвратяване на последващи тежки усложнения, е операция. При Христо ние избрахме хирургичната интервенция да бъде извършена минимално инзвазивно, тъй като той е млад човек и тя ще позволи да се възстанови значително по-бързо, както се и случи. Най- важното за Христо е, че при него се извърши пластика на митрална клапа, което ще му позволи да продължи живота си с собствената си реконструирана клапа“, споделя проф. Димитър Николов, началник на Клиника по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Христо споделя, че се е чувствал изключително добре още в деня след операцията.

„В момента нямам абсолютно никакви проблеми, даже още от първия ден след операцията си бях много добре. Бях готов да си тръгна на втория, но ми казаха, че трябва да остана, хаха. Истината е, че екипа на клиниката и в частност д-р Станоев се постараха всичко да е наред. Даже в деня след операцията д-р Станоев не беше на работа, но дойде да ме види, да поговорим, махна дренажите и т.н. Аз можех да си ходя сам, даже рехабилитаторът дойде в стаята и се смяхме, че той идва да ме раздвижва, а аз съм си много добре, все едно не съм преминал през сърдечна операция. Аз съм много благодарен, защото професор Николов беше изключително откровен още в самото начало и спокойно ми обясни, чувствах се напълно сигурен, разговорът ми вдъхна голямо доверие и нямаше страх от моя страна. Просто получих изключително човешко и добро отношение от страна на проф. Николов, д-р Станоев ,  д-р Яръмова – хора, които са изключително прецизни в работата си, безкомпромисно и няма никакво шикалкавене, напротив, чувстваш се максимално спокоен, доверявайки им се.“, споделя Христо.

Въпреки, че мъжът е нямал абсолютно никакви оплаквания, увредата на митралната му клапа е била в много висока степен. Той никога не е имал проблеми със сърцето и благодарение на профилактично извършен преглед е успял да установи заболяването си навреме. Благодарение на младата му възраст към момента Христо е напълно възстановен със запазена нормална функция на сърцето.