Световна седмица за информираност относно Антимикробната резистентност (18-24 ноември)

Интервю с д-р Магда Йонева относно Антибиотичната резистентност

Целта на "Клинична микробиология" е да допринесе за подобряване на здравето и качеството на живот на пациента чрез способите на добрата лабораторна практика.

Микробиологичната диагностика установява микробния причинител и подходящия за него антибиотик. Резултат на това е бързо повлияване инфекциозното състояние, пациента не е подложен на излишна и неадекватна антибиотична терапия, която уврежда организма и оскъпява провежданото лечение.

В Клинична микробиология се доказват причинители на уроинфекции, половопредавани заболявания, диариен синдром, сепсис, инфекции на горни и долни дихателни пътища, на сетивни органи, раневи, кожни и други инфекции.

Използват се класически методи за изолация на бактериите чрез посявки, микроскопиране, имунологични методи, ДНК методи (PCR), както и бързи тестове за установяване на причинителя директно в клиничния материал.

В лабораторията се извършва бърза диагностика на вирусни инфекции, като грипен вирус, RS virus - причинител на инфекции на горни дихателни пътища и бронхиолити у децата и чревни вируси (Noro, Entero, Rota и Adeno-вируси).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Клиничната микробиология е отличена със Сертификат за участие в Европейската мрежа за наблюдение на антимикробната резистентност (EARS-Net)

Списък с изследванията, извършвани от Клинична микробиология

Освен рутинно използваните методи, лабораторията разполага с възможности за доказване на следните трудни за култивиране микроби и причинени от тях заболявания:

 • анаеробни инфекции
 • хламидийни инфекции в остър и хроничен стадий
 • хемофилусни инфекции /H. influenzae/
 • кампилобактерни ентероколити
 • туберкулоза – директен микроскопски препарат 
 • хеликобактер пилори - установяване на антиген и антитела
 • легионерска болест
 • микоплазмена пневмония
 • микоплазми, предавани по полов път
 • клостридиум дифициле при антибиотичноасоциирани колити /GDH, toxinA&B/
 • стрептококови инфекции - установяване на антиген в гърлен секрет

Лабораторията участва в Система за външна оценка на качеството, за което е сертифицирана.

Резултати от изследвания

Можете да проверите своите резултати от изследвания тук

 • Можете да получите своята парола за достъп на Локална регистратура Клинична лаборатория.
 • Важно! Парола и потребителско име не могат да бъдат предоставяни по е-mail или телефон. Те се получават лично с оглед запазване конфиденциалност на личните данни и информация от изследвания.

Бърз антигенен тест за COVID-19

Качествен бърз тест за установяване антигена на SARS-CoV-2 от назофарингеален секрет се извършва в Микробиологична лаборатория на Болница Токуда. Той може да бъде комбиниран с тест за грип А и грип Б за бързо диференциране на различните респираторни вируси и първоначално ориентиране в сходната симптоматика на тези инфекции. Тестът има чувствителност от 93.3% и специфичност 99.4%.

Бързият антигенен тест има предимство пред бързите кръвни тестове за антитела с това, че открива вируса още на 2-3 ден след заразяването, позволява ранно диагностициране и ако е необходимо – ранно лечение. Чувствителността на положителната проба е 100%, ако тестът се изпълни в период от 0 до 3 дни след появата на симптомите или при подозрения за излагане на риск.

Отрицателният резултат не изключва възможността да има инфекция с COVID-19 и трябва да се тълкува заедно с клиничната картина, историята на пациента и епидемиологичната информация. При клинични и епидемиологични данни, независимо от негативния резултат от бързия антигенен тест, задължително се прави и PCR. 

PCR комбиниран тест

В Клинична микробиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се прави комбиниран PCR тест за следните патогенни микроорганизми: N. Gonorrhoeae, C. Trachomatis, M. Genitalium и T. Vaginalis. Едновременното определяне на патогените в една проба означава по-бързо и точно изследване и възможност за своевремнно назначаване на адекватна антиобиотична терапия.

Микрооргазмите могат да бъдат изолирани от уро-генитална, ректална, фариангиална проба, конюнктивален и простатен секрет, и уринни проби. Изследваните патогени са най-чести причинители на полово предавани болести като: гонорея, трихомониоза, хламидийни и микоплазмени инфекции. 

Новият PCR анализ е бърз и точен начин за определяне ДНК в посочените микроорганизми. Резултатът се получава едновременно за всички патогени и спестява трудното култивиране на всеки един поотделно при традиционните тестове. Тестът дава възможност за адекватно и прецизно назначаване на съответстващо антибиотично лечение.

 

Бързи антигенни тестове за COVID-19

Микробиологична лаборатория извършва бърз антигенен тест за COVID-19, както и комбиниран бърз антигенен тест за COVID-19, грип А и грип Б.

Пробите от назофарингеален секрет могат да бъдат взети в изнесения мобилен пункт извън сгрдата на болницата в близост до Спешно отделение. Заявки могат да бъдат направени на регистратура Клинична лаборатория. 

За повече информация тел. 02/403 4000, 02/403 4196, 02/403 4414 


Паразитологичните изследвания

Микробиологична лаборатория уведомява пациентите, че резултатите от паразитологичните изследвания се получават единствено на място в лабораторията по Клинична микробиология на 4 етаж в Болница Токуда, сектор „Прием на проби“.

Паразитологичният резултат няма да бъде включван в бланката с микробиологични резултати на хартиен носител, нито в електронен вариант!
Промяната се налага по изискване на СРЗИ, поради изработване на паразитологичните изследвания по договор с външна лаборатория!


 

Изтеглете плакат Европейски ден на антибиотиците:

  

Изтеглете брошура "Осведоменост за антибиотиците":

 


 

Указания за вземане на проби