Сега е още по-важно да бъдем отговорни в употребата на антимикробни лекарства, съветват специалистите в Микробиологична лаборатория на Болница Токуда

Тази година Световната седмица за информираност относно антимикробната резистентност (18-24 ноември) е повод за равносметка и внимание върху нарастващата употреба на антибиотици в условията на пандемията COVID-19. Данните в световен план показват, че само 8% от пациентите с COVID-19 наистина имат нужда от антибиотици, но 72% от инфектираните преминават антибиотично лечение. Това увеличава рисковете от ускоряване на антибиотичната резистентност в глобален план и заплаха за още по-бързо изчерпване на възможностите на антибиотиците да противодействат на досега лечимите с тях инфекции, предупреждават специалистите. Допълнителен риск внасят тенденциите за самолечение, запасяване и набавяне на антибиотици без рецепта, въпреки съществуващите регулации. 

Приблизително 25 000 души годишно са жертвите на инфекции, причинени от антибиотична резистентност в Европейския съюз. По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията всяка година в ЕС възникват над 4 милиона вътреболнични инфекции, дължащи се на антимикробна резистентност. В световен мащаб 700 хиляди са загубили живота си в резултат на резистентни инфекции. С тази тенденция, смъртните случаи ще бъдат милиони до 2050 г., а заедно с тях се очакват над милиард и половинаикономически загуби годишно.

Антимикробната резистентност възниква, когато бактерии, вируси, гъбички и паразити стават устойчиви на лекарства, като правят известните чести инфекции по-трудни за лечение и увеличават рисковете от развитие и разпространение на тежки животозастрашаващи заболявания. 

Антимикробната резистентност е естествено биологично явление, но се ускорява от няколко основни фактора: 

Прекомерното, ненужно и неподходящо използване на антимикробни лекарства в хуманната медицина, ветеринарната медицина и селското стопанство.

Лошата хигиена и липсата на чиста вода в някои райони по света.

Като един от основните фактори тази година СЗО посочва пандемията COVID-19 и свързаното с нея неподходящо и прекомерно използване на антибиотици.  

Антимикробната резистентност може да засегне всеки от нас. От гледна точка на хуманната медицина, основен проблем продължава да бъде свръхупотребата на антибиотици. Сега повече от всякога е необходимо да бъдем отговорни при използването им. Възникването на нови вируси като COVID-19 предизвикват тежка глобална заплаха за здравето на хората, съпътствана от кризисни ситуации със системите на здравеопазване и негативни икономически ефекти. Ефектите на възникващите резистентни инфекции са подобни и могат да увеличат многократно тези проблеми. Затова призивите, към които се присъединяват и специалистите от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда са да бъдем внимателни с употребата на антибиотици, за да не отваряме допълнителни фронтове срещу труднолечими животозастрашаващи инфекции. 

За да запазим по-дълго ефективността на антибиотиците, можем да спазваме няколко основни препоръки: 

Да не ги използваме срещу вируси и настинки - те работят само срещу бактерии.

Да ги приемаме само с рецепта от лекар и да спазваме стриктно продължителността и дозировката на лечението.

Да не ги споделяме с никого, а неизползваните количества да изхвърляме по точно определения начин.

Да спазваме стриктна хигиена и честа дезинфекция на ръцете.

!!! Ненужното и прекомерно използване намалява ефективността на антибиотиците. Много лекувани досега инфекции могат да станат смъртоносни, поради липса на ефективни антибиотици.

Тази година СЗО разшири обхвата на ежегодната си кампания, която вече се нарича Световна седмица за информираност относно антимикробната резистентност (WAAW 2020). Фокусът в кампанията за опасността от развитието на устойчиви на лекарства инфекции се променя от антибиотици към по-общия термин “антимикробни лекарства”. Освен антибиотици, антимикробните лекарства включват и противовирусни, противогъбични и противопаразитни препарати. Решението идва след тристранна консултативна среща, проведена през май 2020 г. между Организацията за храни и селско стопанство на ООН (FAO), Световната организация за здраве на животните (OIE) и Световната здравна организация. 

От 2020 г. Световната седмица на информираност относно антимикробната резистентност е фиксирана във времето 18-24 ноември. Тази година мотото на общата за всички сектори кампания е “Антимикробни лекарства: Отнасяйте се внимателно”. Конкретно в сектора на човешкото здраве, темата е “Обединени да запазим антимикробните лекарства”.   

 

Свързани отделения