Лабораторията по Микробиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда подкрепя разумната употреба на антибиотици и глобалната информационна кампания, която тази година е под мотото „Предотвратяване на антимикробната резистентност “. 

Прекомерната и неправилната употреба на антимикробни агенти е на път да се превърне в сериозна заплаха за здравето на хората, посредством изчерпване на възможностите за лечение на бактериални инфекции.
Антимикробните средства се използват за профилактика и лечение на инфекциозни заболявания. 

Антибиотичната резистентност възниква, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите вече не реагират към антимикробни препарати. В резултат на лекарствена резистентност, те стават неефективни, а инфекциите - трудни или невъзможни за лечение. Злоупотребата и прекомерната употреба на антимикробни средства при хора, животни и растения води до ускоряване на развитието и разпространението на антибиотичната резистентност в световен мащаб.

Докато броят на инфекциите, причинени от резистентни бактерии, нараства, разработването на нови антибиотици е необещаващо и има неблагоприятна перспектива за ефективно антибиотично лечение в бъдеще. Разработването на нов антибиотик може отнеме 10-15 години и струва повече от 1 милиард долара.
Повишаването на броя на резистентните бактерии може да бъде спрян, като се въведе  правилно използване на антибиотиците в първичната помощ. Опитът от някои страни в Европа показва, че намаляването на предписването на антибиотици на амбулаторните пациенти води до редуциране на антибиотичната резистентност. 

 

 

Световната здравна организация призовава за разумна употреба на антибиотици и дава ценни съвети

  • Не използвайте антибиотици без рецепта от лекар
  • Не използвайте антибиотици при вирусни инфекции
  • Не използвайте повторно неизчерпано количество от предишно използван антибиотик без лекарско предписание
  • Спазвайте стриктно указанията на Вашия лекар относно антибиотичната терапия
  • Изисквайте да бъде направена антиобиограма след изолиране на съответната бактерия за установяване на антибиотичната ѝ чувствителност и резистентност. 

Само 75 години след въвеждането на антибиотиците сме изправени пред сериозна заплаха да останем без лекарства за лечение на бактериални инфекции. Без ефективни антибиотици много рутинни операции като смяна на тазобедрена става, трансплантация на органи, лечение на сепсис или химиотерапия при онкологични заболявания биха били опасни и рисковани за пациентите.