Карциномът  на гърдата е най-често срещаният  вид рак при жените у нас и в повечето развити страни е на второ място сред причините за смъртност от онкологични заболявания. Една от 22 български се сблъсква със заболяването.

Борбата с рака на гърдата е изключително динамична. Образни диагностици, медицински онколози, лъчетерапевти, лаборанти, патолози и др. полагат непрестанни усилия за подобряване на диагностиката и лечението на заболяването.

„Едно от последните решения е, във всяка една държава в ЕС до 2025 г. скринингът за рак на гърдата да бъде пациентоориентиран.. Ще се прилага различен подход в зависимост от определени фактори – висок риск от развитие на заболяването, голяма  плътност на гърдата и т.н. Това са много важни фактори, които ще определят методиката на скрининга.“, сподели д-р Гаврил Наков, специалист в Клиника по образна диагностика на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, с клинични интереси в областта на заболяванията на гърдата.

Плътността на гърдата е фактор, който води до по-голям риск от развиване на заболяването, тъй като в този случай прегледът и диагностиката се извършват по-трудно.

„Плътността на гърдата понякога скрива „находки“.. Препоръките от страна на Европейската комисия са всяка жена между 40 и 74 г. да преминава през мамография поне веднъж на две години, ако няма рискови фактори за развитие на заболяването. От скоро дамите могат да се подложат и на т.н. 3D мамография. Тя е изключително подходяща за жени с по-висока плътност на гърдите. Изследването показва различни проекции и дава възможност на специалистите да огледат млечната жлеза чрез 3D образ. Жените под 40 г. трябва да бъдат преглеждани с ехограф“, обясни д-р Наков.

Палпацията категорично не е достатъчна проверка за наличие на туморно образувание в гърдата. За да може да бъде напипано, образуванието трябва да е с размер около 2 см. По-малките образувания се долавят само при рутинно провеждане на скринингова мамография.

Генетиката също има голяма роля в развитието на рака на гърдата особено при пациенти, които имат т.н. „брак гени“. Те повишават значително честотата от развитие на заболяването. Други рискови фактори са тютюнопушенето, употребата на алкохол, високото наднормено тегло и др.