14 ноември e Международният ден за борба със захарния диабет.

При над 50% от диабетиците е налице лош контрол на заболяването и съпътстващи усложнения.

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда стартира информационна кампания, в която ще даде яснота, защо е необходим чест контрол и редовни прегледи при специалист-ендокринолог.

Екипът на отделението по Ендокринология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, работи в постоянна връзка със специалистите ни от всички области на медицината, които лекуват усложнения и тежки здравословни проблеми, в следствие на лош контрол на състоянието на диабетиците.

Над 60% от пациентите със захарен диабет имат някаква форма на увреда на нервите или невропатия.

 “Ежедневно работим със специалистите ни от клиника по Неврология, за лечението на неврологичните усложнения при пациентите със захарен диабет”, коментира доц. Лъчезар Лозанов, началник на клиника по Вътрешни болести в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

 Диабетната полиневропатия засяга краката, стъпалата, пръстите на краката и ръцете.

Симптомите се изразяват в променена чувствителност на крайниците - изтръпване, неприятни или болезнени усещания. Чести са крампите, включително чувство на протичане на ток, до често изпускане на предмети с ръцете.

“Много често при пациенти с мозъчен инсулт се установява новооткрит захарен диабет. Това е един от честите рисковите фактори за мозъчно-съдови заболявания, включително и когнитивни нарушения. Много е важно диагностицирането на тези пациенти тъй като при тях има много по-голям риск от образуване на атеросклеротични плаки”, обясни проф. Иван Стайков, началник на клиника по Неврология и Медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

 9 от 10 от пациентите с диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания ще реализират атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване, включително мозъчен или миокарден инфаркт.