„НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА ВАШЕТО РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ“ , СЪВЕТВА ЕДИН ОТ ВОДЕЩИТЕ РЕПРОДУКТИВНИ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ.

Безплодието сякаш още продължава да бъде тема табу сред обществото. Било от страх или срам, хората трудно говорят по тази тема и когато мечтаното бебе все не идва, много от тях предпочитат да се затворят в себе си и да се изолират от света. Без да подозират, че проблемите със зачеването са глобални и засягат всяка 1 от 6 двойки!

Счита се, че в България над 270 000 от партньорите имат репродуктивни затруднения, но едва половината от тях търсят помощ навреме.

За да променим статистиката и окуражим повече хора да преборят безплодието, събрахме най-честите въпроси за репродуктивно здраве и поканихме за разговор д-р Мефтуне Шефкетова. Тя е акушер-гинеколог с фокус върху репродуктивната медицина и асистираните технологии с над 12-годишен опит и стотици сбъднати бебета. Ще я намериш в Центъра за асистирана репродукция към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, който оглавява. Или пък надникнете в полезния ѝ TikTok канал – може би най-големият по брой последователи за български репродуктивен лекар.

Д-Р ШЕФКЕТОВА, ЗДРАВЕЙТЕ И БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ПРИЕХТЕ ПОКАНАТА НИ ДА ПОГОВОРИМ ПО ЕДНА ДЕЛИКАТНА, НО СЪЩЕВРЕМЕННО МНОГО ВАЖНА ТЕМА – РЕПРОДУКТИВНОТО ЗДРАВЕ. ЗАПОЧВАМ С ЕДИН ВЪПРОС, КОЙТО МНОЗИНА СИ ЗАДАВАТ – КАК ТАКА НАШИТЕ БАБИ И ДЯДОВЦИ НЕ СА ИМАЛИ РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ, А СЕГА ПОЧТИ ВСЯКА ДВОЙКА СЕ ОПЛАКВА, ЧЕ ЗАБРЕМЕНЯВАНЕТО СЕ СЛУЧВА ПО-ТРУДНО?

Истината е, че безплодието съществува откакто свят светува. Дори още в Древен Египет и Древна Гърция са намерени артефакти, които свидетелстват, че и тогава хората са имали проблеми със зачеването и са търсили решения за справянето с този проблем. Безплодието не е изчезнало и през Средновековието, когато методите за „третиране” на стерилитета са се основавали главно на молитви и различни причудливи ритуали. Идеята ми е, че проблемите със забременяването винаги са съпътствали човешката еволюция.

Нашите баби и дядовци също са имали подобни предизвикателства и при тях е било дори по-трудно, защото знаем, че продължаването на рода е била първостепенна задача за всяко ново семейство. С развитието на репродуктивната медицина от 70-те години на XX век насам някои от старите причини за постигане на бременност вече се третират успешно. Факт е обаче, че се появяват нови фактори, които представляват сериозен риск за репродуктивното здраве и при двата пола. Например, нашите баби и дядовци не са се борили с такива нива на стрес, хранили са се с по-чиста, сезонна храна и най-вече – зачевали са и са раждали значително по-млади.

КОГА ДА ПОТЪРСИМ РЕПРОДУКТИВЕН СПЕЦИАЛИСТ, АКО БЕБЕТО СЕ БАВИ?

Обикновено при една репродуктивно здрава двойка под 35 години шансът за постигане на бременност е 25-30% всеки месец. Разбира се, има изключения. Затова

СЪВЕТЪТ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ Е ДА СЕ ПОТЪРСИ ПОМОЩ, АКО В РАМКИТЕ НА ЕДНА ГОДИНА АКТИВНИ ОПИТИ БЕЗ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ БРЕМЕННОСТ И ДВОЙКАТА Е ПОД 35 ГОДИНИ. НАД ТАЗИ ВЪЗРАСТ СРОКЪТ ПАДА НА ШЕСТ МЕСЕЦА.

Това правило е ориентировъчно и при някакво притеснение или съмнение от страна на партньорите, няма нужда да се чака, за да се оправдае посещението при репродуктивен специалист.

КОГО ЗАСЯГАТ ПОВЕЧЕ ПРОБЛЕМИТЕ, ВОДЕЩИ ДО БЕЗПЛОДИЕ – ЖЕНИТЕ ИЛИ МЪЖЕТЕ?

Забелязала съм, че все още битува схващането, че причините за стерилитет се крият най-вече при жените. Фактите обаче са други и статистиката разпределя факторите за ненастъпване на бременност почти поравно между половете. С малко превес, в 1/3 от случаите, причините за безплодие са при жената, в 1/3 – при мъжа и в 1/3 – и при двамата партньори.

ПАДА ЛИ ВЪЗРАСТТА НА СТРАДАЩИТЕ ОТ БЕЗПЛОДИЕ?

Безплодието може да засегне всеки, независимо от пола и възрастта. По правило обаче, жените са най-фертилни в своите 20 години, като шансовете за проблеми със забременяването нарастват след 35 години. При мъжете фертилността също намалява с годините, но значително по-бавно.

Практиката ми показва, че все по-млади пациенти посещават нашия център. Това може да се дължи и на по-голямата осведоменост на хората относно репродуктивното здраве. Преди повечето ни пациенти бяха на възраст 36-43 години, сега много двойки между 30-35 години се обръщат за помощ към нас. Част от тях наистина имат нужда от репродуктивно лечение. Други идват профилактично, за да се информират за репродуктивното си здраве. Трети все още не са готови да бъдат родители поради различни причини (кариера, не са намерили правилния човек и т.н.), но искат да проверят какви са възможностите да замразят генетичен материал – яйцеклетки или сперматозоиди, за да подсигурят потомството си, когато правилният момент настъпи.

Каквито и да са причините за посещение при репродуктивен специалист, екипът ми и аз сме винаги насреща, за да насочим нашите пациенти към възможно най-добрия избор.

ЗВУЧИ МИ ТАКА СЯКАШ ПРОФЕСИЯТА ВИ Е И ЛИЧНА КАУЗА?

Определено е така. Това е и причината преди няколко години да стартирам сериозна обучителна кампания по темата репродуктивно здраве чрез профилите ми в социалните мрежи. Моята малка лична победа е, че виждам все повече млади хора да се замислят за това какво могат да направят, за да съхранят и подобрят фертилността си. И най-вече, че се осмеляват да питат. Защото първата стъпка за справяне с безплодието е правилната и навременна информираност.

ТОГАВА ЩЕ СПОДЕЛИТЕ ЛИ КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ ЖЕНИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ПРОБЛЕМИ СЪС ЗАБРЕМЕНЯВАНЕТО?

Факторите, пречещи на зачеването, при жените могат да са много и разнообразни. В някои случаи бременността се бави заради ендокринни заболявания – нарушения в хормоналния баланс на тялото. Те могат да доведат до дисфункция на яйчниците (например синдром на поликистозните яйчници), нарушен менструален цикъл и оттам – проблеми с овулацията. Заболяванията на матката като полипи и миоми също могат да са фактор за незабременяване. Важно е да се знае и какво е състоянието на маточните тръби, където естествено се случва оплождането. Понякога те може да са частично или напълно запушени поради различни фактори като сраствания, тазово-възпалителна болест, ендометриоза…

НАПОСЛЕДЪК СЕ ГОВОРИ ИМЕННО ЗА ЕДНОМЕТРИОЗАТА КАТО СЪСТОЯНИЕ, КОЕТО МОЖЕ ДА ПОПРЕЧИ НА ЗАЧЕВАНЕТО?

Много жени, които не подозират, че имат ендометриоза забременяват успешно. Дори може да сте чували теорията, че бременността е добър начин за справяне със заболяването. Проблемът е колко сериозна е ендометриозата. При това състояние лигавицата, която обикновено покрива маточната кухина, се разпространява и разраства извън нея – по яйчници, фалопиеви тръби, пикочен мехур, черва и други органи от коремната кухина, нарушавайки функциите на ключови органи и процеси, свързани със спонтанното забременяване.

А КАК СТАВА ДИАГНОСТИЦИРАНЕТО НА ЕНДОМЕТРИОЗАТА И ИМА ЛИ ЛЕЧЕНИЕ ЗА НЕЯ?

Възможно е още при ултразвуков преглед да се видят ендометриозни огнища, особено ако те са засегнали яйчниците и маточните тръби. Златен стандарт в диагностицирането на заболяването до момента остава минимално инвазивната операция лапароскопия. Колкото до лечението – няма такова със 100% успех, макар че заболяването може да се контролира медикаментозно или хирургично. Правилният хранителен режим също помага.

НЕКА ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ И НА МЪЖЕТЕ. КАКВИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПЛОДИЕ ПРИ ТЯХ?

Списъкът и тук е дълъг. Понякога мъжът може да има вродени заболявания, възпрепятстващи образуването или отделянето на сперматозоиди. Може да е имал някаква хирургична интервенция, която да е предпоставка за обструкция на еякулаторните пътища. Прекарани полово-предавани инфекции при мъжете, подобни на тези при жените, като хламидия, гонорея, трихомони, микоплазми и уреаплазми също могат да са фактор за безплодие.

НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ПРИ 1 ОТ 4 ДВОЙКИ ОБЕКТИВНА ЗДРАВОСЛОВНА ПРИЧИНА ЗА БЕЗПЛОДИЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТКРИТА. ТОГАВА ГОВОРИМ ЗА НЕИЗЯСНЕН СТЕРИЛИТЕТ.

Диагнозата не означава, че двойката никога няма да се сдобие със свое биологично бебе, но прави репродуктивното лечение по-трудно, защото трябва да се действа по метода на изключването и често коства на пациентите повече време и стрес.

ДА КАЖЕМ, ЧЕ НИ ПРЕДСТОИ ПЪРВИЧЕН ПРЕГЛЕД ПРИ РЕПРОДУКТИВЕН ЛЕКАР. КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА НЕГО?

Първото, което бих посъветвала пациентите, е да си отделят време. Всеки случай е уникален, изисква индивидуален подход и понякога консултацията може да надхвърли фиксираното време за първичен преглед. Важно е да бъдете спокойни и да не се чувствате притиснати от времето.

По време на дискусията задаваме различни въпроси на двойката. Например, от колко време правят опити за забременяване без предпазни средства, дали са имали предишни бременности или спонтанни аборти. Интересуваме се от начина на живот, който партньорите водят – какво е нивото на стрес в ежедневието им, какви са хранителните им режими и вредните навици – изобщо всичко, което ще ни помогне да сглобим пъзела на техния казус. Възможно е още по време на първичния преглед да извършим ултразвуково изследване на жената, за да проверим състоянието на матката и яйчниците.

Много полезни за снемане на точна анамнеза ще бъдат и предишни изследвания. Затова, ако двойката разполага с такива, съветът ми е да ги носи със себе си. Не препоръчвам на партньорите да правят специални изследвания за самия преглед – нека решим какво е необходимо по време на консултацията.

Друга полезна практика е двойката да дойде с подготвен списък от въпроси – това ще спести време и за двете страни и ще помогне да не се пропусне нещо важно.

Накрая на разговора заедно очертаваме възможните сценарии за лечение, назначаваме допълнителни изследвания или консултации с други специалисти и правим план за действие.

МНОГО ДВОЙКИ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ СТИГНЕ ЛИ СЕ ДО РЕПРОДУКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ, ТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ПРИБЯГВА КЪМ ИНВИТРО, ТАКА ЛИ Е?

Инвитрото не е панацея и в много случаи не е първият избор за решение на репродуктивен проблем.

Забременяване може да се постигне след фоликулометрия и контролирани полови контакти. В други случаи контролираният коитус се прилага след стимулация на яйчниците с таблетки или инжекции (гонадотропини). Друг възможен метод за асистирана репродукция е интраутеринната (вътрематочна) инсеминация и чак след това идват техниките на инвитро оплождане.

Имали сме и редица случаи, при които партньорките забременяват още докато траят опознавателните прегледи, без дори да сме пристъпили към метод за асистирана репродукция. Всичко е индивидуално.

НЕ МОЖЕМ ДА ПОДМИНЕМ ФИНАНСОВАТА СТРАНА НА НЕЩАТА. КОЛКО СТРУВА ЕДНО РЕПРОДУКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ?

Ще ми отнеме много време, за да преразкажа целия ценоразпис, но ще дам ориентир за по-скъпата част от репродуктивните услуги.

ЦЕНАТА НА КЛАСИЧЕСКА ИНВИТРО ПРОЦЕДУРА Е ОКОЛО 4800 ЛЕВА. ПРИ ИНВИТРО НА СПОНТАНЕН ЦИКЪЛ – ОКОЛО 1500 ЛЕВА, А ЦЕНАТА НА ИНВИТРО С ДОНОРСКА ЯЙЦЕКЛЕТКА Е ОКОЛО 8000 – 9000 ЛЕВА, В ЗАВИСИМОСТ ОТ БРОЯ НА ЯЙЦЕКЛЕТКИТЕ.

По-важно е пациентите да знаят, че при определени условия могат да получат финансиране на тяхното лечение. Центърът за асистирана репродукция към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда има сключен договор с Фонда за асистирана репродукция. Това означава, че всяка жена, която не е навършила 43 години, със статут на български гражданин или постоянно пребиваващ има право да кандидатства за финансиране за асистирана репродукция, стига да отговаря на останалите изисквания.

КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ОТДЕЛИ ЕДНА ДВОЙКА ЗА РЕПРОДУКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ?

Зависи от метода на лечение, но отново ще дам пример с инвитро процедурите. Самата инвитро процедура трае около 20 дни, но тя е разделена на етапи. Започва се с подготовка, която може да стартира от предходния месец или няколко дни след настъпване на менструацията в настоящия месец. Ако има стимулация с медикаменти, тя трае около 10-12 дни и отново може да се извършва в домашна обстановка с няколко контролни прегледа при репродуктивния лекар. След това идва пункцията на фоликули, при която аспирираме зрелите яйцеклетки. Тази част се извършва под краткотрайна венозна упойка и болничният престой е само няколко часа. Обикновено от 3 до 5 дни след пункцията се прави ембриотрансферът, който отнема на жената само около 30 минути. Следващите 14 дни е периодът на дългото чакане преди теста за бременност.

ЗА ФИНАЛ, КАКВО БИХТЕ ПОСЪВЕТВАЛИ ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ, ЗА ДА ПОДОБРЯТ СВОЯТА ФЕРТИЛНОСТ?

На първо място да се грижат за тялото си, като това включва грижа за физическото и психичното здраве. Пълноценното и балансирано хранене, умерената, но редовна активност, чистият въздух, положителните емоции са част от този процес. Профилактичната консултация за статуса на репродуктивното здраве също не е излишна и може да се направи още преди човек да е решил да има деца.

Интервю за mammi.bg