Посрещаме октомври, с поглед вперен в… гърдите. Розовият месец е посветен на борбата с рака на гърдата и цели да насочи вниманието на обществото към редовните прифилактични прегледи и скрининговите изследвания.

Ракът на млечната жлеза е едно от най-честите ракови заболявания при жените. По статистически данни 30% от онкологичните заболявания при жени се дължат на карцином на гърдата. За съжаление, продължава да се отбелязва прекалено висока смъртност, както и късно диагностициране. Смъртността в България от рак на гърдата е по-висока от средно статистическите данни за смъртност в Европа. Близо 1 200 българки умират от рак на млечната жлеза всяка година, а 3 500 заболяват от него.

Първоначално може да липсват симптоми или те да бъдат неспецифични. Основно започват промени в самата гърда, които притесняват жената, след като ги забележи. Най-важният симптом е наличието на бучка в гърдата, която не преминава след края на менструацията. Най-често тя се открива случайно при опипване на гърдите. Също така може да има промени в размера на гърдите, подуване или разлика в положението им, усещане за тежест и напрежение. Друг важен симптом е секрецията от зърната и промените по тях (хлътване). Изтичането на секрет (прозрачен, белезникав, кървав) може да бъде спонтанно или само при притискане. Трябва да се следи за промени по кожата около зърната и по цялата гърда. Освен в гърдата, бучки може да бъдат опипани и под мишниците или над ключиците. Този белег не е добър, защото това означава, че туморът се е разпространил в регионалните лимфни възли, което пренася заболяването в по напреднал стадий.

Мамографията е признатият в света метод за ранно откриване на рака на млечната жлеза. Това е образен метод, при който с ниска доза рентгенови лъчи се визуализират тъканите на млечните жлези. Целта на това изследване е откриване на рака в ранен стадий, което многократно увеличава възможностите за успешно лечение, водещо до пълно излекуване. Профилактична мамография се прави при жени, които нямат оплаквания и видими промени в гърдите. За жените със стандартен риск и над 40 години е задължително да се прави мамографско изследване веднъж на две години. Всички жени с повишен риск за възникване на рак на гърдата трябва да се подлагат задължително на скринингова мамография всяка година. 

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост е модерно лечебно заведение с водеща роля в диагностицирането и лечението на рак на гърда. Екипът на болницата работи по изцяло нов, иновативен за страната здравен модел, който обхваща цялостни комплексни решения за лечение, фокусирайки се върху мултидисциплинарния поглед това заболяване. Обединява усилията на гинеколози, мамолози и рентгенолози при индивидуализиране лечението на всеки пациент.

В болницата се предлага дигиталната 3D мамография  - най-новата триизмерната технология за изображения на гърдата.Тя увеличава диагностична точност на рентгенолозите и намалява фалшиво положителните резултати. 3D мамографията напълно може да замени стандартната дигитална мамография, като я превъзхожда с много по-детайлен образ. Особено подходяща при жени с висока плътност на гърдите. Основни предимства на 3D мамография са:

  • При този метод се правят тънки срезове в различни равнини на гърдите, което дава възможност да се открият карциноми с големина няколко милиметра, които при стандартната мамография е възможно да не бъдат видими.
  • Ключово предимство е, че помага при плътни млечни жлези, при които има припокриване на тъкани при обикновенната мамография.
  • Рентгеновата доза е колкото при обикновената мамография.

Контраст-усилена мамография

В Acibadem City Clinic УМБАЛ Младост прилагаме и контраст-усилена мамография като един от най-детайлните и сигурни методи за диагностика на рака на гърдата. При този метод във вената на ръката се инжектира контрастно вещество, което „оцветява“ тумора и го прави видим. Той се използва и като алтернатива, ако е невъзможно да се проведе магнитен резонанс на гърдите.

Огромното предимство на триизмерната мамография с томосинтеза, е че с този апарат се намира решение на два големи проблема, касаещи конвенционалната мамографска диагностика - пропуснати туморни формации и фалшиво позитивни данни за рак. Одобрен от FDA в Америка през 2011 г., този 3D образен метод осигурява изображения с много висока разделителна способност, с кратко сканиране подобно на компютърна томография (КТ) - и помага на лекарите да преценят трудни за оценка и тълкуване зони в по - плътна млечната жлеза, където има припокриване на тъкани при обикновената мамография.

------------------------------------------------------------------

Само през октомври, може да се възползвате от 15% отстъпка на стандартна и 3D мамография. Можете да запишете своя час за преглед на *5544