Лечението на рака е сложен процес, включващ медицински професионалисти от различни области. Един от най-важните елементи в този екип са онкологичните медицински сестри. Техните умения и грижи играят ключова роля в успешното лечение на рака. Повече за ролята на медицинската сестра в грижата за онкоболните пациенти разказва Изабела Виденова, Старша сестра в Клиниката по медицинска онкология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

1. Представете се с няколко изречения

Разбира се, с удоволствие. Казвам се Изабела и съм онкологична медицинска сестра с 30-годишен стаж в тази област. Работя като старша сестра в Клиниката по медицинска онкология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, където главно се грижа за пациенти с различни видове рак. Моята роля и тази на екипа от сестри в екипа ни включва предоставяне на комплексна медицинска грижа, емоционална подкрепа и образование както на пациентите, така и на техните семейства, докато се справят с трудния път на лечението на рака.

2. Защо онкология?

Работата в областта на онкологията може да бъде голямо лично предизвикателство. Това не е лека професия, напротив, една от най-трудните е дори в самото звено „медицина“. И за съжаление, не винаги има щастлив край. Това може да откаже един млад човек, които тепърва избира своя път в живота. Аз избрах онкологията и съм щастлива с избора си. Обичам да казвам, че хората, работещи в това звено ги движи една друга „сила“, по-специална. Тя е съчетание от състрадание, ангажираност, от възможност да предоставиш подкрепа и утеха на онези, които се чувстват обречени. Това е предизвикателна, но изключително удовлетворяваща професия за тези, които са готови да се посветят на пациентите и техния трънлив път през рака.

3. Каква е ролята на сестринските грижи в областта на онкологичната медицина?

Онкологичните медицински сестри развиват специализирани знания и умения в областта на онкологията. Обучаваме се да разбираме различните видове рак, техните стадии и терапии, както и как да се грижим за пациентите, които преминават през този труден процес. Точно тези специализирани умения ни позволяват да предоставяме цялостна грижа и подкрепа, които са от съществено значение за пациентите. Бурното развитие в онкологията през последните години, въвеждането на нови терапии – таргетна, имуно, биологична терапия, изискват от нас непрекъснато обучение и усъвършенстване. Това ни прави важен член на мултидисциплинарния екип, които поставя пациента в центъра на процеса на лечение.

4. Как се преодоляват негативните емоции - каква е вашата стратегия за справяне с негативните аспекти на професията?

Лечението на рак е физически и емоционално изтощително, както за пациентите, така и за техните семейства. Ние се грижим не само за физическите нужди на пациентите, но и за тяхното емоционално състояние. Не рядко ставаме свидетели на най-личните преживявания на пациентите. Ракът е труден противник. Много често вади най-лошото в един човек – той е уплашен, страхува се, изпитва отчаяние. Справянето с тези емоции е труден процес, в които медицинската сестра се явява здрава опора, ръка която помага, дума която успокоява. Приемаме за наша цел да запазим духът на пациента, той никога да не се почувства като жертва и да не загуби най-важното - желанието си за живот. Без него, никой не може да му помогне.

Това, което ми дава сила на мен са всички онези случаи, в които сме постигнали реални, качествени години живот за нашите пациенти и техните близки. Това ми носи огромно удовлетворение. Наблюдението на смелостта, устойчивостта и решителността на пациентите, как преминават през един от най-трудните моменти в живота на един човек, може да бъде емоционално удовлетворяващо и вдъхновяващо.

5. Ракът на гърдата е враг, който срещате всеки ден. Кой е най-важният елемент в грижата за жените с това заболяване?

Ракът на гърдата е най-разпространеното злокачествено заболяване сред жените в страната ни. За съжаление, в последните години това заболяване засяга все повече млади жени. Важно е да се знае, че има съвременни изследвания, които позволяват ранното му откриване. Призоваваме всички жени да не отлагат тези прегледи, но в крайна сметка това е лична отговорност на всяка жена към собственото й здраве.

Основният проблем при този конкретен рак на млечната жлеза е, че пациентката се изправя пред проблем, свързан с нейната женственост – от оперативната намеса чисто физически, опадането на косата по време на лечението, до забременяване след лечението. Ние предоставяме емоционална подкрепа и всичката нужна информация, която помага на жената да се справи с тези свой страхове, съмнения и тревоги. Важно е да й помогнем да разбере , че тези процеси са обратими, че лечението е по-важно и тя не трябва да го прекъсва. Запазването на живота е най-важното нещо. Всичко друго след това ще се подреди.

6. Кой има нужда от повече грижи - близките или болните?

Лечението на рак на гърдата може да предизвика емоционални странични ефекти не само при пациентите, но и при техните близки и роднини. Те трябва да са наясно с диагнозата и с перспективите и да бъдат готови да са упора и подкрепа в една трудна и продължителна битка с болестта. За да има добър резултат, то пациента, близките и лекуващия екип трябва да са от един и същи отбор. През годините съм виждала невероятни примери около нашите пациенти – подкрепящи мъже, които пропътуват ежеседмично стотици километри, за да докарат любимата жена на следваща вливка; млади момчета и момичета, които са неотлъчно до своите майки, баби, близки жени.

7. Доброто отношение е това, което прави мястото различно и отличава, помнят ли го жените?

В Клиниката по медицинска онкология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост се стремим към комплексно лечение на онкологичните пациенти. Това включва и доброто

отношение, емпатията и вниманието към индивидуалните нужди на всяка една пациентка по време на нейното лечението. Медицинските сестри обясняват какво предстои, успокояват жените и им дават кураж. С това се опитваме да бъдем различни и сме предпочитани от много пациентки.

8. Има ли клиничен случай/пациент, който ще помните цял живот?

В клиниката преди години лекувахме млада жена с рак на гърдата, която дойде уплашена от диагнозата и депресирана поради това, че бе изоставена в този тежък момент от партньора си. Нямаше желание за живот, не вярваше, че би могло да се случи нещо добро. С много разговори и с помощ от психолог, тя повярва и премина през целия цикъл на лечение. Резултатът и до днес е много добър. Тя има ново семейство и посещава болницата само за диспансерен преглед. Винаги изразява огромна благодарност и казва, че това щастие го има благодарение на нас.

9. Често ли чувате „Благодаря“?

Благодарност чуваме всеки ден и това е основното, което ни носи удовлетворение!

10. Каква е вашата мисия?

Много често болестта е изтрила усмивката от лицето на жената. Наша мисия, като екип е да я върнем обратно!

--------------

По случай Световния месец за борба с рака на гърдата - октомври,  Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост предоставя 15% отстъпка на всички образни изследвания на гърди - стандартна и 3D мамография, ехографско изследване и ядрено магнитен резонанс на млечни жлези. Пациентите могат да планират своя преглед на *5544 с опция Младост.