4 000 жени годишно у нас чуват диагнозата рак на гърдата. Когато е диагностицирана навреме, болестта е лечима. Октомври е месецът за борба с рака на гърдата, но профилактиката не трябва да бъде само един месец в годината, казва д-р Александрина Перчева, рентгенолог и мамолог в Клиниката по образна диагностика на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. По думите й все по-млади жени са диагностицират със заболяването.

Ракът на гърдата е лечим, когато ние сме успели да го диагностицираме до 2 сантиметра размер на тумора. Но, за да успеем да правим това, хората също трябва да бъдат будни. Те трябва да искат да дойдат в нашите кабинети и да ни попитат до колко са здрави. Има много млади жени, които започнаха да идват напоследък. Има и жени под 40, което е още по-драматично. "

"Благодарение на все по-добрата техника, откриването на тумор до този размер вече не е трудно. Ако не сме извършили профилактиката и не сме поставили ранната диагноза, тази жена  ще бъде по-трудна за лечение", казва д-р Перчева. Тя апелира към всички жени да не пренебрегват профилактиката. 

"На първо място, един път в месеца да правят самопреглед - не по-често, за да не изпаднат в хипохондрия. Най-удобно е под душа, когато са сапунисани и спокойни - не чуват нито телефона, нито децата. Препоръчително е това да става след цикъл. Вдигнете една ръка, с пръстите на противоположната ръка проверете структурата на млечната жлеза с кръгови, отвесни или стискащи движения. Същото се прави и в легнало положение. Така прегледът ще е извършен в две равнини, което е важно, защото гърдата е подвижен орган. Можем да видим в огледалото, ако има хлътване на зърното или на участък от кожата. Би могло да има директен секрет от зърната. В огледалото може да се види, ако има нарушение на контура на органа.", споделя тя.

При опипване с ръка, може да се установи бучка, но д-р Перчева успокоява, че не всяко топче е рак. Жената трябва да го търси, а какво е то, решават специалистите. Правилната диагноза може да бъде поставена, ако се спазва съответната процедура - клиничен преглед, образно изследване и при необходимост - взимане на хистологичен материал от съмнителния участък (биопсия). Съществува един мит за взимането на материал, който битува и у лекари, и у пациенти - че това е опасна интервенция, която довежда до разнасянето на туморни клетки в организма по хода на иглата.

"Това не са обикновени игли  - обяснява лекарката. Те достигат точно до мястото на тумора, там "стреляме", излиза другата игла, взима парченце и то отива при патоанатома. Риск за пациента от разнасяне на ракови клетки няма. Но ако човек не направи биопсия при съмнения за рак, това може да забави лечението му."

Със съвременните методи на образната диагностика, образувания много под 2см се виждат със сигурност. Доказването на микрокалцификати и ненапипващи се лезии, говорещи за ранен стадии на рак на гърдата, става само с мамография. Затова тя се нарича "Златен стандарт" за поставянето на точна диагноза. Плътната гърда е предизвикателство за рентгенолозите, защото на обикновена рентгенова снимка на мамограф, заболяването няма да се види. Такава жена има нужда от 3D мамография и по преценка на специалист - от контраст-усилена мамография, а понякога и от ядрено-магнитен резонанс.

Когато след биопсията и становище на патоанатома е доказано, че има рак на гърдата, се събира онкокомисия, която решава какво лечение да се направи. Възможно е жената първо да мине на лекарствена терапия. Не винаги туморите се оперират веднага.

--------------------

По случай Световния месец за борба с рака на гърдата - октомври,  Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост предоставя 15% отстъпка на всички образни изследвания на гърди - стандартна и 3D мамография, ехографско изследване и ядрено магнитен резонанс на млечни жлези. Пациентите могат да планират своя преглед на *5544 с опция Младост.