Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда е активен участник в информационните кампании за заболяването сколиоза и видовете лечения, които се предлагат в световен мащаб. От края на миналата година, ръководеният от проф. Васил Яблански екип на Клиника по ортопедия и травматология в болницата въведе за първи път в България и най-новия и иновативен хирургичен метод за лечение на сколиоза. Всяка година през юни лечебното заведение организира безплатни прегледи за деца със съмнения за тази диагноза.

„По време на тези кампании идват много деца, чиито родители знаят, че детето има някакъв проблем с гръбнака. Споменавано му е от личния лекар, треньор или пък учител, че има някаква асиметрия в стойката и в гръбначния стълб на детето. Често родителите не го възприемат толкова сериозно, не предприемат специфични действия – да записват часове или да търсят информация, но когато чуят, че има кампания за безплатни прегледи, решават да се възползват и при посещението ние установяваме, че са налични белези на заболяването“, разказа проф. Яблански през NovaNews.

Сколиозата е триизмерно изкривяване на гръбначния стълб. В миналото се възприемало, че заболяването е изкривяване само на така наречената фронтална равнина – тази, в която е разположена напречната част на тялото. В годините медицината установява, че това изкривяване не е само в тази равнина, а в трите равнини. Тя е свързана с промяна и в предно-заден план, тоест разлика в привеждането или изправянето на гръбначния стълб. Свързана е с така нареченото ротационно изкривяване или завъртане на прешлените, които се намират вътре в кривината.

„Родителите трябва да обръщат внимание на самата стойка на детето, на позицията на тялото му. Не трябва да забравяме, че много често това заболяване се развива в пред-пубертетен или пубертетен период, когато децата, особено момичетата, при които сколиозата е по-често срещана, започват да стават срамежливи, да се прикриват поради промени, които са свързани с пубертета. Именно затова заболяването остава „скрито“.“, допълва проф. Яблански.

Специалистът казва, че личните лекари също имат важна роля в откриването на диагнозата и насочването на детето към ортопед, който да даде експертно мнение.

„На трето място бих поставил учители, треньори, хора, които работят ежедневно или ежеседмично с децата в различни извънкласни активности. За наше учудване в началото при нас идваха много деца, при които за първи път беше забелязвано изкривяването от треньор или от учител по танци например. В годините има лека промяна, все по-често идват деца, при които изкривяването е установено от родителите или от личните лекари. И колкото и нескромно да звучи, тук мога да кажа, че тези кампании, които правим, имат принос към промяната в посока на по-ранна диагностика и на повече внимание към възможността за наличие на такава деформация.“, споделя проф. Яблански.

В детска възраст скелетът е все още млад и може да понесе големи изменения, деформации и други стресови ситуации. Това е причината пациентите със сколиоза да нямат оплаквания от болка.

„Много пъти сме били питани от родители дали ако деформацията е единствения проблем си струва детето да се подлага на хирургично лечение. Световният опит е категоричен, че отговорът е да, тъй като ние, специалистите, знаем, че дори детето няма болка сега, то ще има силни болки когато е дори млад възрастен. Тази деформация неминуемо води до промени в дисковете, в прешлените и тогава вече лечението е много по-трудно и предизвикателно“

Диагностиката се осъществява първоначално с установяване клинично на асиметрия, след което се прави рентгенова снимка, на която се измерва ъгъл на „Коп“, ако той е над 10 градуса, тогава специалистите поставят диагнозата.

„В интервала от 10-20 градуса препоръката е за гимнастика, която е специализирана за сколиоза – Шрот терапия. Ако кривината е над 20 градуса трябва да поставим корсет. Това е голямо предизвикателство, тъй като това са пациенти в тийнейджърска възраст, те са много чувствителни към възприятията в обществото, сред съученици и приятели. Много често тези деца отказват да носят корсет, въпреки настояването на родителите. Ако кривината на гръбначния стълб е над 40 градуса, препоръката е за хирургично лечение.“

От края на миналата година екипът на проф. Яблански въведе в България нов вид лечение за страната, което дори в световен мащаб е сравнително ново. Стандартното хирургично лечение е така наречената задна стабилизация, което представлява поставяне на импланти във всеки един прешлен и подреждането им в правилно положение по две „пръчки“. По този начин се коригира кривината и се изправя гръбначният стълб.

„Това е един отличен метод на лечение, все още в световен мащаб това е така нареченият „златен стандарт“ на лечение. Един от недостатъците му обаче е, че след това този сегмент, който сме оперирали от гръбначния стълб остава неподвижен. Това не е толкова страшно, то се компенсира от движението в други сегменти, но все пак при изключително физически активни деца, като пример ще дам танцьори, гимнастички или гимнастици, акробати и др., при които е изключително важно да бъде съхранена цялата подвижност на гръбначния стълб, това започва да става проблем. Това е причината поради която от миналата година прилагаме нова техника.“

Иновативната за страната методика на хирургично лечение се нарича VBT. Основна разлика при нея е, че достъпът до гръбнака се извършва не от страната на гърба, както при другите методи, а от предната му част. Имплантите не са „пръчки“, а са свързани помежду си с подобен на въже или гъвкав имплант, който може да се огъва.

„По този начин частично изправяме сколиозата, но по-важното е, че създаваме условия с израстването на детето, от самото израстване, кривината да се изправи сама. С помощта на тези импланти ние забавяме растежа на гръбначния стълб от страната на кривината. Основното предимство на метода е това, че запазва подвижността. Освен това самата операция е по-минимално инвазивна, разрезите са по-малки и са в страничната част на тялото, което е малко по-невидимо. Все пак в големия процент от случаите това са млади момичета, за които това е от съществено значение. Не на последно място - това е една техника, която е много предпочитана в последните няколко години и търсена от родителите. Знаете, че интернет и многото информация имат хубави, но и лоши страни. Търсеното от родителите се дължи на това, че те четат коментари, препоръки, без да имат компетентността наистина да преценят кое е добро за тях и кое не е. Така погледнато имаме все повече запитвания от родители - дали е възможно да използваме тази техника. Тук е мястото да кажа, че методът звучи отлично като техника, но тя е подходяща само за много ясно определена група деца. Това са деца, които имат пред себе си все още значителен растежен потенциал, иначе тя няма смисъл, няма да можем да управляваме растежа и на второ място тя е подходяща за някои определени типове сколиоза, не за всички, за съжаление. Така че като за всяко нещо, не мога да кажа, че това е техника, която е едва ли не великолепна. И при нея има много рискове, тя е нова техника, а знаете, че в медицината всички иновации имат предимства, но все още не знаем как ще се задържат във времето. Така че при нея все още има рискове в значителна форма, но при подходящ пациент и приложена правилно – резултатът е добър.“

Колко дълго продължава операцията?

В зависимост от тежестта на сколиозата, една такава операция може да продължи от 3 до 13-14 часа и повече. Основната зависимост е каква е тежестта на сколиозата. Колкото по-рано е диагностицирано заболяването и колкото по-навреме е оперирано детето, ако е необходимо, толкова по-кратка е операцията, по-малко рисковете и по-добри резултатите.

„И обратното – колкото по-късно е диагностицирана или не е лекувана правилно една сколиоза, толкова по-големи са рисковете от усложнения при операцията, толкова е по-дълга самата тя и съответно резултатите не са толкова магически. Например при едно дете със 120-130 градусова сколиоза, разбирате, че не е толкова лесно да го върнем до ниво, в което да не си личи въобще, че е имало изкривяване.“

Възстановителен период

Обикновено операцията се определя от пациентите като „по-лека от очакваното“.

Процедурата започва с прием на детето, подготвяне и консултация с всички необходими специалисти от други специалности. Операцията се извършва на втория ден от приема, след което още на третия ден рехабилитаторите започват да изправят детето. Обикновено изписването от болницата се случва на 5-6-ти ден.

„При изписването препоръките са по-скоро детето да не бъде насилвано да прави повече отколкото иска или може, нито да бъде ограничавано какво прави. Средностатистически повечето семейства спират децата си от училище за период от три седмици. Така че това е и периодът, в който детето се възстановява.“

До колко е достъпна тази операция за пациентите?

В последните години, за щастие, хирургичното лечение на деца със сколиоза е достъпна за всички семейства, тъй като здравната каса започна да покрива разходите за лечение на деца със заболяването съвсем адекватно.

„Това е голямо облекчение и за нас и за семействата на деца със сколиоза, тъй като преди това,  може би помните, имаше кампанийност, събираха се средства и т.н. В наши дни здравната каса финансира напълно това лечение, което позволява на нас като екип да извършваме операциите без пестене на ресурс, а на родителите – да се фокусират върху здравето на детето си, а не в събиране на пари чрез фондове и т.н.“