Денят на родилната помощ - Бабинден бе отбелязан с традиционен ритуал и молитва за здраве и благословение в акушеро-гинекологичния и неонатологичен комплекс на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. На 21 януари празнуват всички акушерки, акушер-гинеколози, неонатолози, репродуктивни специалисти и сестри, които помагат за появата на нов живот.

А докато течеше ритуалът, се случи именно чудото на новия живот - на бял свят, с помощта на акушер-гинеколога д-р Васил Василев и акушерката Ирина Ненова, се роди първото бебе за деня - Виктор. Като един истински победител, каквото е значението на името му, той е с чудесни мерки - тегло от 2890 гр. и ръст 50 см. 

Отец Радко прочете молитва за здраве на бебетата и медицинските специалисти, и поръси със светена вода. „Бог да ви благослови, да ви даде здраве и благодатни сили в работата. Да се раждат много бебета“, пожела той.

Както традицията повелява, беше изпълнен и ритуалът по „измиване на ръце“ на акушер-гинеколог и акушерка от болницата. Днес това се случи с помощта на родилката Мария Коева. Тя изми ръцете на д-р Мария Атанасова, в които преди броени дни е проплакало нейното момиченце, както и на акушерката Райна Хаджиева.

„Благодаря от сърце на целия екип. Вие сте страхотни хора, които ни помагат на бял свят да се появят най-съкровените ни същества. Благодаря за всеотдайния труд и упоритостта ви. Честит празник“, с вълнение каза Мария.

Началникът на Родилен сектор доц. д-р Сузана Нашар приветства медицинските екипи по случай празника, пожела им здраве и им благодари за усилията.

„Искам да ви кажа, че сте страхотни, най-задружният екип. Бъдете здрави, усмихнати и запазете искрата, която носите в сърцата си. Продължавайте да работите с удоволствие. Да са ни здрави родилките и техните деца. Обичам ви от сърце“, каза в емоционално обръщение доц. д-р Нашар.

Медицинските специалисти си пожелаха здраве и работата им да продължава със същия пламък. Също така благодариха – за възможността, която им дава професията - ежедневно да са част от това невероятно преживяване – раждането на новия живот. През изминалата 2022 г. година първата си глътка въздух в болницата поеха над 1600 деца.