Световният ден на бъбреците е  глобална кампания,  насочена към повишаване на информираността за значимостта на нашите бъбреци. Осведоменост за това как да се предпазим от бъбречни заболявания, какви са рисковите фактори и как да живеем с бъбречно заболяване. 

Високото кръвно налягане и диабетът са най-честите причини за бъбречно заболяване. Хипертонията причинява над  25% от всички случаи на бъбречна недостатъчност. Диабетът пък е причина за около една трета от всички случаи и е най-честата причина за диализно лечение.

По-рядко срещани състояния са автоимунни заболявания (гломерулонефрит) или инфекции (пиелонефрит). Понякога хронично бъбречно заболяване е наследствено (като поликистоза) или резултат от продължително блокиране на пикочната система (като увеличена простата или камъни в бъбреците).

Някои лекарства могат да причинят хронично бъбречно заболяване, сред тях са някои болкоуспокояващи (аналгетици), ако се приемат продължително време. Често лекарите не могат да определят какво е причинило проблема.

Човек може да загуби до 90% от бъбречната си функция, преди да изпита някакви симптоми. Признаците за напредване на заболяване в областта включва отоци, умора, затруднена концентрация, намален апетит, кръв в урината, намаляване на уринирането.

Хроничното бъбречно заболяване може да се появи на всяка възраст, но става по-честа с напредване на възрастта и е по-честа при жените. Смята се, че около един на всеки пет мъже и една на всеки четири жени на възраст между 65 и 74 години имат някаква степен на бъбречна недостатъчност.

Няма лечение за хроничната бъбречна недостатъчност, въпреки че определени медикаменти могат да забавят или спрат прогресията. Основните терапии са правилна диета и лекарства, а за тези, които достигнат краен стадий на бъбречна недостатъчност- постоянно диализно лечение или бъбречна трансплантация. При някои пациенти трансплантацията в комбинация с лекарства и здравословна диета може да възстанови нормалната бъбречна функция.