Д-р Тома Спириев, дм, FEBNS

Неврохирург

 

Работи в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда от 2010 г. и същата година започва специализация по неврохирургия. По време на специализацията си провежда множество специализирани курсове по краниална и спинална хирургия, микрохиругични курсове за микроанастомози, както и интраоперативно електрофизиологично мониториране.

През 2011 г. е отличен като специализант на годината на болницата.

В периода 2012-2017 г. провежда допълнителни продължителни специализации по неврохирургия, след спечелени конкурси, в университетските клиники в Копенхаген – Дания, Марсилия – Франция, Цюрих – Швейцария, Тюбинген и Дюселдорф – Германия.

През 2014 г. получава Награда от Европейската асоциация по неврохирургия/Congress of Neurological Surgeons за стипендия за обмен – курс по неврохирургия, Сан Франциско, САЩ. 

***

Д-р Т. Спириев завършва "Медицина" в Медицински университет-София, през 2008 г. и е отличен с награда „проф. Асен Златаров” за високи постижения в овладяването на медицинската наука.

Следват множество отличия, като награда „Акад. Методи Попов” от Фондация "Еврика" за постижения в овладяването на знания в медицината и биологията, награда към МАZ асоциация Линц, Австрия за курс по микрохирургия 2010 г., награда от Европейската асоциация по неврохирургия/Кодман, награда “Млад медик” в категория "Докторант" на БЛС/в-к Стандарт през 2017 г. и други.

През 2018 г. получава награда Braakman за най-висок резултат от всички явили се през същата година, за успешно положен изпит на Европейска Асоциация по Неврохирургия (Прага, Чехия).

През 2022 г. получава награда на Фонд "Научни изследвания" на Европейската асоциация на Неврохирургичните дружества (EANS) за проекта 3D atlas of neurological surgery project: https://3datlasofneurologicalsurgery.org/

Д-р Т. Спириев е хоноруван асистент по анатомия в Катедра по „Анатомия, Хистология, патоанатомия и съдебна медицина“ на Медицински факултет, Софийски Университет.

Има множество публикации в реферирани научни списания и участия в международни и български конгреси. 

 • Клинични интереси

  Клинични интереси

  Професионалните му интереси са в областта на невроонкологията, (лечението на злокачествени и доброкачествени мозъчни тумори, както и тези на черепната основа). Активно работи за рутинното въвеждане и развиване на интраоперативно мониториране на неврологичните функции, минимално инвазивни хирургични техники, предоперативно триизмерно планиране на операциите с помощта на специализирани компютърни програми.

 • Образование

  Образование

  Завършва "Медицина" в Медицински университет-София през 2008 г.

  Придобива магистърска степен по "Здравен мениджмънт" от Медицински университет-София през 2020 г.

 • Спецификации и квалификации

  Спецификации и квалификации

  Д-р Тома Спириев е преминал над 30 специализирани курсове в България, Австрия, Швейцария, Франция, Дания, САЩ, Испания, Великобритания, Чехия, Германия, Румъния, Сърбия.

 • Членства в научни дружества

  Членства в научни дружества

  Д-р Тома Спириев е член на:

  • Българско дружество по неврохирургия
  • Европейската Асоциация на Неврохирургичните дружества (EANS) от 2011
  • Комитета на млади неврохирурзи към Европейската Асоциация на Неврохирургичните дружества (EANS)
  • Български Лекарски Съюз ( от 2009)
  • Българско анатомично дружество

 • Награди

  Награди

  Награди за 2023 година

  Д-р Тома Спириев е награден с приз "Лекар на годината 2023", в категория  „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“  на Български лекарски съюз.

  Д-р Тома Спириев е отличен със сертификат „Лекар, на когото българите вярват“ в националната класация на в-к 24 часа за 2023 г.