Колко често сте чували някой да казва “На мен кръвното ми налягане си е високо, но съм добре, нищо ми няма”? 
Вероятно немалко пъти, но зад подобно изказване всъщност се крие голяма опасност. 

Хипертонията е един глобален проблем. Над милярд и 300 милиона души са засегнати от нея в световен мащаб. 

Наричат я “тихия убиец”, защото в повечето случаи тя не дава симптоми. 

Тя е заболяване, което в днешно време се наблюдава както при пациенти на 30 г., така и при по-възрастните хора.

„Това не означава, че хипертонията не води след себе си сериозни последици, въпреки че няма никаква симптоматика. Голяма част от пациентите дори не знаят, че имат високо кръвно налягане, защото никога не са го проследявали.“, споделя доц. Валери Гелев, началник на Клиника по кардиология пред БНТ.

Наднорменото тегло и хипертонията са свързани реципрочно. Едното води до другото и съответно редукцията на теглото може да подпомогне нормализирането на стойностите на кръвното налягане или поне до понижаването им. Рискови фактори са още тютюнопушенето, прекомерния прием на алкохол и др.

„Когато пациентът е установил, че има високо кръвно налягане е изключително важно да посети кардиолог и да му бъде предписана терапия. А когато тя стартира, трябва да продължи и резултатите от нея да бъдат проследявани. Много често се налага да обясняваме, че е необходимо постоянство и да не се възприема, че някой се е „излекувал“, след което да прекъсне терапията си. Голям процент от пациентите започват да пият едно лекарство за лечение на високо кръвното налягане, след 10-на дни или седмица, то започва да действа –стойностите му спадат и те прекратяват приема на лекарства. За съжаление при част от хората има някаква нагласа, че това е нещо като вирусна инфекция или грип, който го лекуваш известно време и след това прекратяваш лечението. Това не е така и всъщност рязкото спиране на медикаментите е много опасно поради спадането и покачването на налягането.“, допълни доц. Гелев.

При 99/100 от случаите кръвното налягане може да бъде контролирано с оптимална терапия, без необходимост от други по-сериозни намеси. Просто е необходимо желание и е важно пациентите да осъзнават значимостта както на заболяването, така и на лечението му.

Нелекуваното високо артериално налягане би могло да доведе до фатални сърдечносъдови инциденти.