Д-р Сашо Райков е специалист по репродуктивна медицина в Инвитро център Токуда. Той има над 15-годишен опит в асистираната репродукция, придобит в едни от най-реномираните клиники в Испания - страната с най-много IVF цикли в Европа и водеща в света в научно отношение, откъм асистираната репродукция. Посветен е на изучаването и развитието на различни техники на асистирана репродукция, без да изостава от другите области на своята специалност.

По света всяка 1 от 6 двойки страда от безплодие, а в България последните статистики сочат, че партньорите с репродуктивни затруднения са над 200 000, но едва половината от тях се обръщат за помощ. Една от причините е свързана с неизвестните за тях - какво се случва при първата среща със специалист по репродуктивна медицина, какви изследвания се назначават, колко време трябва да отделят, как да се подготвят?

Ако сте една от тези двойки, следващите редове са за вас. Ще се опитаме да опишем каква е целта на първичния преглед за репродуктивни проблеми, кои са важните моменти за ефективна оценка на ситуацията и възможните планови изследвания. Ще ви дадем няколко ценни съвета за това как да направите максимално полезен прегледа както за вас, така и за специалиста. Тази консултация е началото на пътя, който ви очаква към най-силната мечта. Този път не е лек, но дестинацията си заслужава, защото знаем колко силно може да бъде желанието за постигане на тази мечта.

Щом четете тези редове, вероятно вече имате съмнения, че е възможно не всичко да е наред. Обикновено специализирана консултация със специалист по асистирана репродукция се препоръчва след едногодишни неуспешни опити за забременяване с редовни непротектирани сексуални контакти.

Преди да се изправите пред кабинета на специалиста по репродуктивна медицина е добре да сте подготвени с информация, която може да бъде от важно значение за вашето диагностициране и последващите препоръки за лечение. Първата среща е опознавателна, първият контакт може да бъде важна психологическа основа за нагласата, че това е човекът, който ще ви води по трудния път и ще вземе за вас най-добрите решения, за да дойде на бял свят най-желаното - дългоочакваната от вас рожба.

Защо е необходимо да бъдете заедно с вашата половинка?

При това първо посещение трябва да се направи изчерпателна анамнеза и план за всички необходими изследвания, за да се постави точна диагноза, която позволява правилния избор на лечение. Поради тази причина е важно да присъствате, заедно с вашата половинка, независимо дали предварително вече знаете кой има проблеми със стерилитета.

Каква е основната цел на първичния преглед?

 Целта на тази първа среща е да се направи основна оценка на ситуацията и да се започне диагностика на жената и нейния партньор (ако има такъв). Ето защо, ако са налични предишни изследвания и епикризи, е добре да бъдат с вас при това първо посещение. Така историята ще бъде максимално пълна и ще помогне на специалиста да се ориентира правилно за вашето състояние. По този начин ще може да се избегне ненужното повторение на някои изследвания.

Записват се всички известни медицински, гинекологични и/или андрологични заболявания. Лекарят може да ви зададе допълнителни въпроси, за да получи цялата информация. Важно е да се установи дали има диагностицирано наследствено заболяване. Тази част от консултацията може да отнеме доста време, тъй като лекарят трябва да се увери и гарантира, че здравословното състояние на жената е достатъчно добро за безпроблемна бременност и раждане на живо и здраво дете. Специалистът ще задава въпроси за начина на живот на двойката, като професионална дейност, прием на контрацептиви, тютюнопушене, алкохол, токсични вещества и др. Трябва да се отбележи, че информацията относно следните аспекти е от особено важно значение:
- Възраст и установяване на първата менструация (или менархе)
- Редовност и продължителност на менструалните цикли
- Предишни бременности
- Придружаващи заболявания и операции
- Възможни наследствени заболявания
- Какви изследвания могат да се планират на първия преглед?

При това първо посещение обикновено не може да се постави окончателна диагноза, тъй като лекарят се нуждае от резултатите от някои диагностични изследвания, които се планират отсега. След сваляне на анамнезата, обикновено се прави гинекологичен преглед, след който се определят нужните изследвания. Въпреки че може да са необходими и други допълнителни тестове и при жената, и при мъжа, резултатите от някои изследвания са основата за поставяне на правилна диагноза на стерилитета:

1. Ултразвуково изследване

То е основен диагностичен метод и се извършва при първото посещение. В наши дни златният стандарт е вагиналното ултразвуково изследване. За да се извърши, гинекологът вкарва трансдюсера покрит с презерватив и смазващ гел във влагалището. Чрез този метод лекарят може да прецени функцията на яйчниците въз основа на развитието на фоликулите, техния брой, както и да се открие някаква патология на яйчниците като кисти или тумори. Освен това, може да се изключи наличието на промени на матката като миоми или полипи на ендометриума. Обикновено се взема и материал за цитонамазка, ако нямате скоро направена такава, за да се провери дали има някакъв вид инфекция на влагалището. В случай на диагностициране на някакво нарушение може да се наложи извършването на изследвания като лапароскопия или хистероскопия.

2. Оценка на яйчниковия резерв

Според данните от анамнезата трябва да се установи дали жената има редовна овулация. Препоръчително е обаче да се задълбочи изследването чрез хормонален анализ. При този анализ се изследват хормоните, участващи в овулацията - фоликулостимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH) и естрадиол. Всички те ще бъдат изследвани между 3-ти и 5-ти дни от менструалния цикъл на жената. След това прогестерона се изследва на 21-ви ден от цикъла, за да се установи дали е имало овулация или не. Друг основен тест за оценка на яйчниците е определянето на антимюлеровия хормон (АМХ), който да показва с голяма точност броя на фоликулите, който жената има в даден момент. Анализът на този хормон може да се извърши по всяко време в менструалния цикъл на жената.

3. Оценка състоянието на маточните тръби

Маточните (фалопиевите) тръби са мястото, където се срещат яйцеклетката и сперматозоидите. Ако те са възпрепятствани от някаква причина, оплождане няма да настъпи. Затова лекарят назначава изследване, наречено хистеросалпингография. Това е контрастна рентгенова снимка, за да се изследват матката и тръбите. Обикновено се извършва между 8 и 11 ден от менструалния цикъл. Ако има проблем с проходимостта на тръбите, контрастната течност не може да премине през тръбите и да стигне до коремната кухина. Следователно няма да е възможно да се визуализират фалопиевите тръби или се диагностицират патологични състояния като хидросалпингс и др.  Жените обикновено много се страхуват от това изследване поради дискомфорта (понякога болката е много силна, особено при запушени тръби) с който е придружено.

 4. Спермограма

Спермограмата е основното изследване за оценка на функцията на тестисите. При нея се оценяват броя, концентрацията, подвижността, жизнеността и морфологията на сперматозоидите. За да бъдат получените резултати надеждни, СЗО препоръчва спермограмата да се извършва след период на сексуално въздържание между 3 и 5 дни. Спермата трябва да бъде взета чрез мастурбация, след като пациентът е измил добре и правилно ръцете и гениталиите си. Независимо дали има аномалия в спермограмата се препоръчва пациентът да бъде прегледан и от андролог. Той може да задълбочи изследването, за да установи евентуалната причина за стерилитет, след което да направи план за лечение.

 5. Допълнителни изследвания

Други изследвания, които може да се назначат индивидуално според характеристиките на всяка от двойките, са следните:
- Кариотип за изследване на възможни хромозомни промени
- Хистероскопия за допълнителна оценка и диагностика на маточната кухина и ендометриума
- Ендометриална биопсия
- Семенна култура за изключване на инфекции
- Проучване на фрагментацията на ДНК на спермата
- FISH за анализ на хромозомното съдържание на спермата
- Тестикуларна биопсия

Тези, както и множество други допълнителни изследвания, не се провеждат рутинно при всички пациенти, но могат да бъдат назначени в определени случаи

Какво да се подготвите за първия преглед?

Повечето хора са нервни, когато трябва да отидат в клиника за асистирана репродукция. Те са склонни да се доверяват на непрофесионалисти, забравят препоръките или указанията на лекаря, имат съмнения, неясноти и т.н. Ето защо е важно да имате искрена комуникация с вашия лекар. Предлагаме ви няколко съвета, за да отидете на първото посещение по-подготвени, сигурни и спокойни:
- Прегледайте медицинската си документация
- Напишете всички съмнения и въпроси, които имате, за да не ги забравите по време на консултацията
- Вземете с вас всички извършени изследвания и епикризи
- Отидете на консултацията с положително отношение, сигурност и увереност
- Не скривайте информация от лекаря, здравето ви може да бъде застрашено. Освен това ще затрудните поставянето на точна диагноза и правилното лечение.

 Решението за консултация по асистирана репродукция означава, че уверено поемате по пътя към голямото щастие. Той е осеян с многобройни съмнения и страхове, които трябва да бъдат преодоляни. И ще продължи, докато мечтата се сбъдне: да дойде на този свят вашето бебе.

 

Интервю за 24chasa.bg