Имунитетът на бебетата, преболедували COVID-19, e по-дълготраен от този на децата, придобили антитела от майките си по време на бременността. Това показва проучване на екип от лекари от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда начело с д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология. То обхваща над 25 деца, родени в болницата от миналия септември до юни тази година, и проследява имунитета им в период от 3 и 6 месеца след раждането.

Изследвани са две групи - такива, родени с антитела, придобити от майките им, които са боледували по време на бременността, както и такива, разболели се малко след раждането си.

„Заключението е, че преболедувалите имат по-дълготарен имунитет и защита, докато новородените, които се раждат с антитела, към шестия месец в над 90% вече не отчитат такива”, каза пред „24 часа” д-р Масларска.

В едва 2 до 4% от случаите коронавирусът може да премине през плацентата и да зарази бебето, докато то е още в утробата на майката. Но по отношение на антителата, за щастие, случаят е обратен - тези, които майката образува, когато прекара заболяването, в голяма част от случаите преминават и в кръвта на бебето.

„При над 95% от тези над 25 деца, които включихме в проучването, се установиха антитела за прекарана COVID инфекция, т.е. те имаха преминали антитела”, обясни неонатоложката. Децата, обхванати в изследването, са родени между 3 и 6 месеца от боледуването на майката. Въпреки малката вероятност това да се случи, в болницата имат и дете, родено с вируса на COVID.

Заедно с него в проучването е обхванато и друго новородено, разболяло се 20 дни след раждането си.

„Тези, които имаха антитела в резултат на боледуването на майките им, между 3-и и 6-и месец в над 90% от случаите вече нямаха антитела, които да ги защитават от COVID. Децата, които бяха заразени и преболедували, имат антитела и след 6-ия месец. Това дава основание да се смята, че преболедувалите имат добър имунитет срещу вируса, включително при много малки деца и новородени, при които имунитетът не е съвършен”, обясни д-р Масларска.

При сегашната вълна децата боледуват по-тежко. Новородените например често вдигат температура и я поддържат известно време, което не е характерно за тях попринцип. Наред с останалите типични за възрастните симптоми - липса на апетит, повръщане, диария, сега децата правят и по-често пневмонии, което не беше характерно в предишните вълни, отчита лекарката.

Материалът е публикуван във вестник "24 часа" и 24chasa.bg