Правилното функциониране на бъбреците е от огромно значение за здравословното състояние на целия организъм. Рискът от обезводняване през горещите месеци е повишен, което води до потенциална опасност както за хората с хронични заболявания, така и за здравите. Повече за здравето на бъбреците по време на летните горещини от нефролога д-р Станислава Илиева, Отделение по нефрология към Клиника по вътрешни болести.

Д-р Илиева, как се отразяват горещините на бъбречното здраве – има ли пряко отношение между външната температура и провокирането на бъбречен проблем?

Горещото време води до претопляне и повишено потене, с което организмът се стреми да запази постоянна вътрешна температура. Това от своя страна крие риск от обезводняване – състояние, което е потенциално опасно дори за здрав човек. Бъбреците са основният орган, който регулира баланса на течностите и електролитите в организма. Ето защо, хората с увредени бъбреци понасят много по-трудно резките промени в телесния обем. Дехидратацията при тях води до влошаване на функцията на бъбреците и задълбочаване на увреждането им. Налице е и повишен риск от тромбообразуване. Недостатъчният прием на течности за продължителен период от време води до концентриране на урината, предразположение към образуване на камъни и инфекции.

Какви са симптомите на настъпваща дехидратация на организма?

При дехидратацията е налице намаляване на обема на циркулиращата кръв. Появява се сухота в устата, силно чувство на жажда, отпадналост, безапетитие, гадене, главоболие, в някои случаи – обърканост, сърцебиене, ниско артериално налягане до колапс. Характерно е намаляване на количеството на урината, тя става тъмна. В по-тежките случаи уринирането може да спре.

А можем ли да си помогнем сами или е необходима спешна лекарска помощ?

Това което трябва да направим е да се преместим на сянка или в прохладно помещение, да ограничим физическата активност и най-вече – да приемаме много течности, особено вода. Спешна лекарска помощ трябва да се потърси при поява на сърдечно-съдови нарушения – ниско кръвно налягане, аритмии, нарушения в съзнането, липса на уриниране след прием на течности.

Нека припомним препоръките за количеството и вида вода, която да приемаме по време на горещи периоди?

Препоръчва се прием около и над 2л/дн вода, като това количество е индивидуално и зависи от възрастта, телeсното тегло, физическата активност и придружаващите заболявания. За оптимален баланс, количеството на приетите течности за 24 часа трябва да е равно на количеството на отделената урина + т.нар. „невидими загуби“ чрез дишането и кожата (обичайно те са около 500-800 мл за 24 часа) и загубата на течности с изпражненията (около 100-200 мл за 24 часа). През горещините загубата през кожата се увеличава значително. Чувството на жажда най-добре подсказва необходимия обем, който трябва да приемем. При възрастни хора, при болни с отоци, сърдечна и бъбречна недостатъчност и особено при пациентите на диализа, количеството приета вода трябва да се съобразява с обема на отделената за 24 часа урина. Трябва да се знае, че прекомерният прием на сол е основният фактор, водещ до задръжката на течности в организма.

Що се отнася до състава на водата, то всяка вода, независимо дали е чешмяна или минерална е подходяща за хидратация. Повечето води в търговската мрежа са слабо минерализирани и подходящи за ежедневна употреба. Съставът на водата е от значение за хората с определен вид камъни в бъбреците.

Можем ли да заместим приема на вода с други напитки  - има хора, които нямат навика да приемат достатъчно количество вода през деня?

Приемът на течности в горещините трябва да бъде основно за сметка на прием на вода. Течностите могат да се набавят също така и с айрян, таратор, гаспачо, плодови сокове, диня, краставици, супи, бульони.

Какъв е вашият коментар за консумацията на кофеинови напитки и алкохол в подобно време?

Не се препоръчва приема им, особено като заместител на вода. Те действат диуретично, което може да засили още повече дехидратацията. Освен това алкохолът със своето загряващо действие засилва още повече потенето.

А консумацията на студена бира в екстремното горещото време тези дни – има ли полза или вреди?

Много студените напитки не се препоръчват в горещото време, тъй като се нарушава терморегулацията и адаптацията на организма към жегата. Бирата е алкохолно питие, което има диуретичен ефект и води до обезводняване. Тя не трябва да се използва като основно средство за хидратация.

Има ли храни и напитки, които да избягваме в горещините и такива, на които да наблегнем?

Кофеиновите напитки, енергийните и алкохолни питиета трябва да се избягват. Основно трябва да се наблегне на приема на вода, консумация на течни храни, плодове и зеленчуци.

Какво бихте посъветвали хората с бъбречни заболявания или друг вид системни болести, които приемат лекарствени продукти – има ли специфика при приема им по време на летния сезон?

Пациентите с бъбречни заболявания, както и всички хронично болни, които приемат лекарства за понижаване на кръвното или диуретици трябва да се посъветват с лекуващия си лекар относно намаляване на дозата или в някои случаи – преустановяване на приема им. Те трябва да измерват редовно кръвното си налягане и да следят дали отделят достатъчно количество урина.

***

За горещото време и хората с диабет от ендокринолога д-р Мира Боянова тук

За горещото време и опасността от топлинен удар от невролога д-р Нейко Нейков тук

 

Свързани отделения