Екстремните горещини са вредни за здравето на всеки човек. Особено внимание на препоръките на лекарите следва да обърнат хората с хронични болести. За симптомите на настъпващ топлинен удар и какво можем да предприемем, за да ограничим опасното въздействие на горещото време върху нашия организъм, говори д-р Нейко Нейков - невролог и специалист по медицина на съня.

 

Д-р Нейков, каква симптоматика може да се появи в жегите?

Най-много трябва да ни притеснява т.нар. топлинен или известен още като слънчев удар. Първоначално, тялото бори повишената телесна температура чрез изпотяване, чрез разрастване на малките съдове в кожата, с цел по-добро отдаване на топлина, но в един момент потенциалът на тялото се изчерпва и започва да се повишава температурата в сърцевината на тялото, което води до сериозни последствия за целия организъм. Колкото по-дълго време сме на продължителна експозиция на топлина, толкова по-голям е рискът това да се случи.

Можем ли да обясним с високите температури едно главоболие, замайване?

Това са симптомите, които идват от нервната система - раздразнителност, чувство на горещина, замаяност, повишени стойности първоначално на кръвното налягане, в следващия епизод се появява главоболие, може да се стигне до обърканост, раздразнителността да стане даже критична и агресивна, възможни са количествени или качествени нарушения на съзнание. При подлежаща системна болест - бъбречна, мозъчно-съдова, диабет, хипертония, хроничните симпотми ще се обострят и влошат. 

Кои са храните и напитките, които в горещините вредят на мозъчното кръвообръщение?

Най-вече алкохолът. Много често, хората решават да консумират студена бира, ракия или друг вид алкохол, поради горещото време, а това е най-лошото, което можем да направим. Алкохолът пречи на регулацията на тялото, защото самият той е вазоактивен и води до по-бързо настъпващ топлинен удар, въпреки че губим усещането за това. Трябва да се внимава също, да не се пие наведнъж много голямо количество вода. Когато човек е в такава експозиция трябва да пие често, но по малко студени напитки. Ледено студената вода може да нанесе включително щета.

От какво ни предпазва шапката на главата в жегата?

Препоръчително е шапка с голяма козирка, която покрива темето и прави една среда, която е доста по-трудна за затопляне. Така директното въздействие на топлината не е върху главата. Козирката предотвратява директното въздействие върху лицето и шията.

Какво трябва да бъде правилното поведение в жегата на пациенти, прекарали инсулт?

Те не трябва да бъдат навън по време на голямата горещина. Препоръчително е сутрин до 11:00 ч. навън, само по сенките, с шапка и слънцезащита, а вечер след 18:30 ч. Много е опасно ако е повишена влажността, защото тялото губи способността си да се поти адекватно. За пациенти, които са сърдечно или мозъчно-съдово болни, най-големият враг е голямата горещина през лятото.  

Вашите съвети към възрастните хора, хронично болните и всички здрави – как да преминат без проблеми през най-топлите месеци в годината?

Директната експозиция на слънце или на топлина – без защитни мерки, не се препоръчва да бъде над 1 час. При наличие на добра хидратация, плътна сянка и адекватно облекло, този период може да се увеличи, но особено в най-горещите часове между 12:00 – 16:00 ч. не е добре човек да бъде навън.

 

Източник: БНР-Хоризонт, "Закуска на тревата"