Нормално функциониращо сърце обикновено е показател за цялостното здраве, така че редовните прегледи на сърцето са важна част от грижата за този жизненоважен орган.

Препоръчително е  да започнете с профилактичните прегледи на сърцето от 40-годишна възраст на всеки 2-4 години.

Направете няколко малки стъпки, за да поддържате здравето на сърцето си и то ще ви се отблагодари, като подобри цялостното ви здравословно състояние и удължи продължителността на живота ви.

Какви са различните видове изследвания за оценка състоянието на сърцето

Има два вида тестове за оценка на сърцето - неинвазивни и инвазивни. Неинвазивните изследвания могат да включват ЕКГ (електрокардиограма), рентген на гръдния кош, ехокардиограма и тест за сърдечен стрес (стрес тест). В повечето случаи неинвазивните тестове могат да се извършат и по време на рутинните консултации с кардиолог.

Инвазивните тестове могат да бъдат обикновен кръвен тест или сърдечна катетеризация, при която мъничка тръбичка се поставя през кръвоносен съд в ръката, слабините или шията, за да се инжектира контрастно вещество. Това изследване показва всички аномалии в кръвоносните съдове на сърцето ви на специална рентгенова снимка, наречена ангиограма.

Вашият кардиолог може да ви назначи няколко възможни изследвания:

  • Кръвно налягане и сърдечна честота

Кръвното налягане и сърдечната честота са два от най-важните параметри, които помагат да се прецени вашето медицинско състояние. Проверката на кръвното налягане може да помогне да се открият признаци на запушване на артериите и да оцени риска от инсулт. Сърдечната ви честота може да покаже наличието на признаци на стрес, генетични отклонения в сърцето или увреждане на сърдечните тъкани.

  • Стрес тест

Сърдечен стрес тест измерва сърдечната честота в покой и в активност, както и времето, необходимо на тялото ви да се върне към нормалното си състояние. Може да покаже промени в сърдечния ритъм, когато сърцето работи по-усилено чрез упражнения.

  • Кръвна захар

Нивата на кръвната глюкоза се измерват с обикновен кръвен тест. Ако нивото на глюкозата в кръвта ви, е по-високо от нормалното, Вашият лекар може да Ви посъветва да направите допълнителни изследвания, за да прецени точно ви състояние и дали имате диабет.

  • Електрокардиография (ЕКГ)

Електрокардиографията улавя всички нередности в ритъма и структурата на сърцето ви. Тя тества електрическите вълни от сърцето и обикновено се използва за измерване на скоростта, с която „вълната“ пътува и / или количеството електрическа активност, преминаваща през сърдечните мускули.

  • Холтер мониторинг

 Холтер мониторинг е преносимо устройство, което се използва за запис на вашия ЕКГ за 24 - 48 часа. Това се препоръчва, когато вашият лекар трябва да разбере по-добре или да открие някакви аномалии в сърдечния ритъм през определения период от време.

  • Ехокардиография

Ехокардиографията е ултразвук, който позволява на лекаря да види формата, структурата и функцията на сърцето ви. Сканирането, генерирано от този тест, може да помогне за определяне на сериозни сърдечни заболявания в ранен етап.