От 4 до 6 юни 2021 г. в София се проведе традиционният научен форум „Дни на eхокардиографията - София 2021“, организиран всяка година от Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.

Събитието се проведе в хибриден формат, а основна тема бе приложението на новите неинвазивни методики за оценка на миокардната деформация в реалната клинична практика.

В програмата бяха включени лекции и клинични случаи, представени от български и чуждестранни лектори – експерти в областта на тъканната образна диагностика при деца и възрастни. Проведе се и практическо обучение.

Акцент в рамките на симпозиума беше специална сесия с презентации  на  интересни  клинични случаи от реалната практика със състезателен характер, представени от млади кардиолози. Сесията протече при особен интерес в candle-light формат. Общо 11 участници с 12 клинични случая от България и Северна Македония се включиха в състезателната сесия.

Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център беше представен от трима млади кардиолози, които спечелиха две от общо трите награди за най-интересно представен клиничен случай.

Първа награда получи д-р Дамян Бойчев за клиничен случай на тема „Междукамерен дефект причинен от MINOCA”, трета награда отиде при д-р Моника Зортева за клиничен случай на тема „Такоцубо синдром – стрес кардиомиопатия“.

И двамата лекари са специализанти в Отделението по кардиология в Сърдечно-съдов център с ръководител проф. Найденка Златарева.

Спечелените призове за пореден път потвърждават високото ниво на ехокардиографската диагностика, прилагана в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.