Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове, ще бъдат поставени на метростанциите с най-голям пътникопоток в столицата. Един дефибрилатор ще бъде предоставен за нуждите на дирекция "Аварийна помощ и превенция".

 

Така при евентуален внезапен сърдечен арест апаратите ще могат да бъдат използвани за спасяването на човешки животи. 70% е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация.

Инициативата е по идея на проф. Иво Петров, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник и зам.-председател на Столичния общински съвет.

 

Проектът за закупуването апаратите беше представен днес от него заедно с председателя на СОС Георги Георгиев. Окончателното решение ще бъде взето на предстоящото заседание на градския парламент този четвъртък.

 

„Надявам се, най-късно през февруари да е приключило оборудването на станциите, както и обучението на служители на метрото как да работят с дефибрилаторите“ обясни председателят на СОС Георги Георгиев. Той допълни, че 240 хиляди души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите е по-труден. Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, „Сердика“, в Люлин, МС "Витоша", НДК.  Стойността на шестте дефибрилатора, заедно със шкафовете за тях е 40 хил.лв. с ДДС, поясни шефът на СОС.

 

Зам.-председателят на съвета проф. Иво Петров посочи, че поставянето на дефибрилатори на обществени места е дългогодишна мечта на Дружеството на кардиолозите в България.

 

„Най-малко 4000 българи загиват поради внезапна сърдечна смърт. Това е една ужасяваща картина, а по данни на "Метрополитен" между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото. 70% е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация“, коментира още проф. Петров и  допълни, че многократно са се увеличили случаите на сърдечни проблеми след прекарана инфекция с COVID-19.

 

Според проф. Иво Петров подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалсти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно. Проф. Петров благодари на общинските съветници в СОС за единодушната подкрепа за развитието на този пилотен проект в бъдеще.