Кардиологът доц. д-р Яна Симова е началник на Отделение по кардиология в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център в София. Специално за в. „Доктор” доц. Симова обясни как продължава работата в нейното отделение в условията на извънредно положение, както и за особеностите в диагностиката и лечението на синкопите – преходна загуба на съзнание.

 

- Доц. Симова, как във вашето кардиологично отделение посрещате предизвикателствата на извънредната ситуация, в която се намираме?

- Работим без прекъсване, при извънредни мерки за сигурност, с изключително внимание към дезинфекцията, с контрол на входа на всички пациенти, търсещи медицинска помощ. Измерва се температурата им с дистанционни термометри. Оборудвани сме със всякакви защитни средства и работата продължава. Не сме се отказвали в нито един момент и нямаме такива намерения.

- Дайте основни препоръки на хората със сърдечносъдови заболявания, защото много от тях са притеснени в този момент?

- По принцип хората със сърдечносъдови заболявания попадат в по-високорисковата група за заразяване и усложнено протичане от новия щам на коронавируса COVID-19, от една страна, поради напредналата си възраст, от друга страна, поради сърдечносъдовите заболявания, от които страдат, като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност... Тези пациенти трябва много стриктно да спазват мерките за социална изолация, които се прилагат за цялото общество. Когато такива пациенти имат оплаквания от своите сърдечносъдови заболявания, от сърцето, те трябва да посетят кардиолог. По-добре е това да стане в специализирани сърдечносъдови болници, където пациентите са предимно сърдечносъдови и по-малко инфекциозни и белодробни, за да не се смесват потоците. Ако обаче пациентът в този момент е в карантинен период, поради това че негов близък е болен или е пътувал в рискова от заразяване страна, тогава не трябва да ходи на реален преглед с кардиолог. Може да направи виртуален преглед с телемедицина чрез онлайн платформите за медицински консултации. Аз например работя с няколко различни онлайн платформи.

-Как се извършва такъв преглед?

- Може да се извърши с видеовръзка, може да се споделят медински документи, изследвания и снимки, като се приключи с изписване на лекарства или с промяна на моментната терапия.

Разбира се, тези прегледи не заменят напълно реалния контакт лекар – пациент. Но в ситуация, при която не може да се осъществи реален контакт, онлайн прегледите са разумна алтернатива.

- Вие се занимавате често в практиката си с една патология, наречена синкопи или припадъци. Обяснете от какво се предизвикват синкопите?

- Синкопът е преходна загуба на съзнание с внезапно начало, кратка продължителност и спонтанно пълно възстановяване. Синкоп може да настъпи по няколко причини. Едни от тях са свързани със слабост на вегетативната нервна система или със ситуации, които провокират прекалено силен рефлекс на вегетативната нервна система, като например при взимане на кръв, след спорт, при неприятна миризма, при продължително стоене на крак в затворено задушно помещение, при болка, след ходене по малка и голяма нужда. Но синкопите може да са причинени също от сърдечни заболявания – нарушения на сърдечния ритъм или болест на клапите на сърцето.

Когато пациент е загубил съзнание, трябва да бъде прегледан от кардиолог. Прегледът включва много подробно разпитване на пациента как точно се е случил синкопът, в каква ситуация. Добре е да има свидетел, който да опише по време на загубата на съзнание какъв е бил цветът на лицето му, имало ли е гърчове, прехапване на езика... Нужно е да се извлече максимална информация за това как е протекъл епизодът на загуба на съзнание. След това изследването продължава с физикален преглед, задължителна електрокардиограма, често се прави холтер ЕКГ (продължително мониториране на електрокардиограмата) и ехокардиография. Така може да се ориентираме за какъв тип загуба на съзнание става дума, какъв е непосредственият риск за пациента. Ако сърдечносъдовият риск е висок, се налага болнично лечение.

- А каква е ролята на тестът с наклон на тялото?

- Тестът с наклон на тялото също влиза в диагностичния алгоритъм при пациенти с преходна загуба на съзнание. Целта му е да покаже кои пациенти имат така наречените обикновени припадъци или вазовагални синкопи, причинени от слабост на вегетативната нервна система или от свръхреактивност на парасимпатиковата нервна система. Общо взето, тези синкопи са по-благоприятните. При тях може да успокоим пациента, че заболяването им е доброкачествено. Тогава го съветваме да приема повече течности, повече сол, за да задържа по-голям обем вода в тялото. Трябва да се избягват провокиращи синкопите фактори – рязко изправяне или ако се взима кръв, това да става в легнало положение. Могат да се правят специални упражнения при прилошаване, при усещане на така наречената пресинкопална симптоматика.

В някои от случаите тестът с наклон на тялото може да покаже, че механизмът, по който синкопът се случва, не е от понижаване на артериалното налягане, а е налице съществен спад на сърдечната честота, на пулса, с моменти на спиране на сърцето. Имаме пациенти, при които периодите на спиране на сърцето са твърде дълги и при които се налага поставяне на пейсмейкър или кардиостимулатор. Наскоро имахме такъв случай – 22-годишно момиче, което получаваше загуба на съзнание, провокирана от болка. Това е неблагоприятна характеристика на синкопа, защото болката не настъпва контролирано. По време на теста с наклон на тялото сърцето на тази пациентка спря за 21 секунди, което е категорична индикация за нуждата от имплантиране на кардиостимулатор. Слагат се специални пейсмейкъри (кардиостимулатори). В нейния случай имплантирахме такъв за първи път в България. След това отново проведохме теста с наклон на тялото, при който тя започна да получава оплакванията, характерни непосредствено преди припадък. Но в този момент се включи пейсмейкърът и момичето остана в съзнание. Всички ние бяхме безкрайно щастливи от този резултат.

- Вродена ли е патологията при това момиче?

- Не е вродена, просто е тип реакция на нейната вегетативна нервна система. Синкопите се предизвикваха от всяка болка, дори от менструална болка, от ухапване от куче и др. Имам и други интересни случаи. Аз се занимавам с тези тестове от дълги години, тествала съм голям брой пациенти. Някои от тях са лекувани за епилепсия заради честа загуба на съзнание. Но терапията за епилепсия се оказва неефективна, защото продължават да правят синкопи. В такива случаи тестът с наклон на тялото ни е полезен за диференциране на епилепсия от обикновените вазовагални синкопи. Не един и два са случаите на пациенти, лекувани неефективно за епилепсия с различни схеми на терапия, които се оказват с вазовагални синкопи. Тест с наклон на тялото се прави, когато невролозите не са сигурни, че става въпрос за епилепсия.

- Кога най-рано през живота на пациентите се получават синкопите?

- И дечица получават синкопи, но обикновено появата им започва около пубертета. По принцип загубата на съзнание е често срещана патология. Според повечето медицински статистики в хода на човешки живот от средно 90 години една четвърт от хората са имали поне един епизод на загуба на съзнание.

Но кога пациентът трябва да се обърне към кардиолог?

Още след първия синкоп.