Диабетът е състояние, което изисква специален режим на лечение, на хранене и регулярни проследяващи прегледи. Тъй като хората с диабет имат по-голям риск от сърдечно-съдов инцидент и развитие на сърдечно-съдово заболяване, внимателното наблюдение и проследяване на състоянието е важно за здравето на тези пациенти.

 

Диабетът може да доведе до високи нива на холестерол и до високо кръвно налягане, които са  рискови фактори за развитие на сърдечни заболявания. Освен това, високите нива на глюкоза в кръвта могат да увредят стените на артериите. А това от своя страна да предразположи натрупването на мастни отлагания (плаки) и да увеличи риска от инфаркт или инсулт.

Представяме ви няколко стъпки, които е препоръчително диабетиците да следват,  за да контролират и намалят тези рискови фактори:

  1. Хранете се здравословно: преминете към здравословно меню и следвайте план за балансирано хранене. Вашият ендокринолог ще ви посъветва да изградите балансиран режим на хранене. 
  2. Спортувайте редовно: Опитайте се да тренирате по 30 минути пет пъти седмично. Консутирайте се вашия лекар за съвет относно вида на упражненията, които са най-полезни и подходящи за вас.
  3. Следете и контролирайте теглото си: Наднорменото тегло, както и излишните мазнини в корема, могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Така че е важно да поддържате здравословно тегло. Вашият ендокринолог ще ви помогне и посъветва за вашия идеален диапазон на тегло, за да намалите риска от заболяване.
  4. Откажете тютюнопушенето: Отказването може да подобри кръвното налягане и нивата на холестерола и да засили цялостното здраве на сърцето. 
  5. Проследявайте нивата на кръвната захар. Тествайте нивата на кръвната си захар, както е препоръчано от вашия ендокринолог. Опитайте се да останете в рамките на препоръчания диапазон на кръвната захар, отбелязвайте нивата си и при необходимост се свържете с вашия лекар, за да обсъдите наличието на притеснителни промени.
  6. Проверявайте холестерола си. Проверявайте нивата на холестерола и триглицеридите си всяка година или според указанията на вашия лекар.
  7. Следете кръвното си налягане. Редовно проверявайте кръвното налягане и се информирайте за нормалните за вас стойности.
  8. Провеждайте профилактични прегледи. Не пропускайте контролните си прегледи и не се страхувайте да се свържете с вашия лекар за всякакви притеснения или промени, които забележите в здравето си.