На Коледа екипът на отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда поднесе най-ценния подарък на родители на тежко болни и преждевременно родени бебета. Лекарите им дадоха възможност да се срещнат на живо след месеци на раздяла и им подариха мигове пълни с любов, топлина и спокойствие.

„Това, че лекарите ни позволиха да бъдем заедно с детето си, макар и за малко, ни накара да се почувстваме великолепно. Наистина на Коледа стават чудеса. Видяхме го, докоснахме го. Mного важно за тези дечица e да имат контакт с родителите си и да им се говори”, каза Кристина Германова. Тя е майка на бебето, стояло най-дълго в интензивния сектор на неонатологичното отделение. Вместо на 25 декември, както е по план, Ивелин се ражда на 17 септември. Повече от 3 месеца по-рано.

Благодарение на лекарите родителите получават информация за децата си всеки ден, виждат ги и чрез видеовръзка, но не е достатъчно.

„Чувството е неописуемо, то няма как да се обясни. Чувстваш се празен, сринат и добре, че са лекарите да ни дават кураж, сили, надежда и да ни подкрепят. Няма ден, в който да не съм получила изчерпателна информация за лечението на детето, какви изследвания са правени, какво следва оттук нататък, аз съм информирана и това ми дава нотка спокойствие“, каза още Кристина.

 „Изключително трудно е за семействата. От една страна огромна е болката, че детенцето им има нужда от някаква специализирана медицинска грижа. Самото обстоятелство, че не могат предвид пандемичната обстановка да идват да ги виждат - усилва двойно тяхната болка и тревожност“, категорична е д-р Василена Александрова.

Всяка година екипът на отделението по Неонатология подготвя подаръци за всички тежко болни и преждевременно родени бебета, които на празника са в болница. След емоционалната среща родителите получиха първите коледни играчки на децата си, които ще поставят под елхата у дома в очакване на най-малките да се приберат.

В момента в интензивния сектор на отделението има 22 бебета. Това са деца, които са родени по-рано, с ниско или екстремно ниско тегло или родени в термин бебета, които се нуждаят от интензивно лечение след раждане.