37-годишна жена с едно от най-тежките усложнения в акушерството - плацента превия и перкрета и бебето ѝ бяха спасени след сложна оперативна интервенция от мултидисциплинарен екип, включващ акушер-гинеколози, анестезиолози, неонатолози и уролози в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

В ранните срокове на бременността при пациентката е потвърдена предлежаща плацента и е изразено силно съмнение за наличието на абнормното ѝ прикрепване към маточната стена, обхващащо и маточната шийка. Поради това рядко и комплексно усложнение тя е насочена към проф. Петър Марков, началник на Клиниката по акушерство и гинекология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и екипа му за последващо проследяване и оперативно родоразрешение.

Планирането на цезаровото сечение започва месец по-рано, в рамките на което пациентката е под активно наблюдение. Осъществена е медикаментозна профилактика за подпомагане белодробната зрялост на плода, проведени са образни изследвания, включващи ядрено-магнитен резонанс, който потвърждава подозренията за тежка степен на предлежаща плацента с патологично прирастване в предна маточна стена и засягане на пикочния мехур по съседство. Поради това усложнение се планира и провежда урологична интервенция, с която се поставят стентове (тръбички) в двата пикочопровода с протективна цел за предстоящото оперативно родоразрешение.

Налага се спешно извършване на оперативното раждане, тъй като пациентката се оплаква от наличие на значително количество кръв в урината и внезапно започнали силни болки в корема, получили се в резултат от прорастване на плацентарна тъкан към стената на пикочния мехур, водещо до кървене в пикочния мехур и изпълването му с кръвни съсиреци.

За кратко време през нощта е свикан екип и пациентката е въведена в операционната зала в шоково състояние с висок риск както за нейния, така и за живота на плода. Оперативната интервенция продължава около 5 часа, по време на която хирургичният екип начело с проф. Марков и анестезиологичният екип, ръководен от д-р Иван Стоименов полагат неимоверни усилия за овладяване на хирургичното кървене и стабилизиране на пациентката, чиито жизнени показатели са критични.

В хода на операцията се ражда момиченце с тегло 1640 гр, което е поето от специалистите от Отделението по неонатология и остава под тяхното активно наблюдение и високоспециализирани неонатологични грижи.  

Поради прорастването на плацентата към пикочния мехур, с цел да се запази животът на майката, се отстранява матката. По време на операцията се използва високотехнологичен метод за преливане на автоложна кръв чрез системата Cell saver. При тази технология се събира част от загубената при оперативната интервенция кръв, след което се филтрира и прелива обратно в пациента. Подобна технология за целите на акушерството у нас се използва единствено в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

„Това тежко усложнение на бременността е едно от най-сериозните предизвикателства в оперативното Акушерство. Проблемът при тези състояния е острото и масивно кървене в хода на родоразрешението. Концентрацията на пациентки с това тежко акушерско усложнение в Клиниката по акушерство и гинекология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда води до усъвършенстване на вече сформирания мултидисциплинарен екип, полагащ грижи за такъв тип комплексни и високорискови пациенти“, посочи проф. Марков.

„Благодарна съм за безрезервните грижи, които бяха на повече от високо ниво, за организацията и изпълнението на сложната интервенция, за професионализма и човешкото отношение на всички медицински специалисти, които се бориха да оцелея“, посочи пациентката. Тя и бебето ѝ вече са изписани от лечебното заведение и са си у дома. Възстановителният период и проследяване на пациентката продължават.