Затлъстяването не е само естетичен проблем. То е свързано с много други заболявания като захарен диабет, високо кръвно, нарушения на дишането, депресивни състояния и др. Захарният диабет е едно от най-честите усложнения при пациенти със затлъстяване. Всички изброени заболявания рязко влошават качеството на живот на хората с наднормено тегло. Освен това затлъстяването доказано води до повишена смъртност.

„Това налага да се вземат мерки в началните стадии, пациентите да имат достъп до специалисти – ендокринолози и др., за да може заболяването да се открие навреме, когато е възможно да се въздейства на организма и да се свалят килограми без хирургична намеса.“, споделя пред БНТ доц. д-р Лъчезар Лозанов, началник на Клиника по вътрешни болести в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Проучвания показват, че в световен мащаб над 22% от децата имат проблем с теглото.

Методите на лечение на затлъстяването от страна на еднокринолозите са два – изготвяне на индивидуален и прецизен хранителен режим и медикаментозни терапии. Често, обаче, пациентите не успяват да задържат резултатите, дори да  постигнат такива. Именно заради това специалистите са категорични, че затлъстяването е пандемията на нашето време.

В последните години  един от основните методи за лечение на болестно затлъстяване е бариатричната хирургия.

„С медикаментозно лечение пациентът може да свали около 20% от теглото си. Бариатричната хирургия постига резултати, в които хората свалят над 60% от наднорменото си тегло.“, допълва доц. Лозанов. 

Бариатричната и метаболитната хирургия са както хирургичен метод за борба с наднорменото тегло, така и лечение на диабет II тип.

„Терминът „болестно затлъстяване“ се употребява, тъй като пациентите, които имат екстремно високо тегло почти винаги развиват, асоциирани с него допълнителни тежки заболявания. Хирургията има основно място в лечението при тези пациенти. В днешно време, в съвременните оперативни интервенции, се залага на индивидуалния подход при лечението на пациента, тъй като има различни оперативни техники. Много е важно предоперативно, когато анализираме възможностите за лечение, да изберем правилната операция за съответния пациент. Давам прост пример – ако пациент е около 130 кг. с асоциирани заболявания, една правилно направена операция и добро проследяване във времето би могло да доведе до достигане на тегло между 80-90 кг.“, обяснява доц. д-р Веселин Маринов, началник на Сектор минималноинвазивна и лапароскопска хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Доц. Лозанов отбелязва, че след подобна интервенция работата на ендокринолозите не олеква, а става по-тежка. При част от пациентите след операцията се развиват определени дефицити на витамини, минерали и белтъци. Именно заради това пациентът трябва много стриктно да се проследява от специалистите.

„Лечението на затлъстяването е комплексно. То е свързано с екипната работа на много специалисти -  ендокринолози, хирурзи, психолози, лекари които се занимават с диетика – за да се направи един правилен режим. Именно на това разчитаме в нашата работа, на  комплексно лечение. В глобален мащаб ефектът от тази интервенция е много обещаващ.“, казва специалистът.

Проучвания в световен мащаб доказват, че между 60-80% от хората с диабет  и наднормено тегло  влизат в ремисия на придобитото си заболяване, след като се подложат на хирургична интервенция.

„Това означава, че всички тези пациенти спират всякакво лечение за диабет след подлагането на бариатрична хирургия. Включително тези, които са били на инсулин – спират терапията и остават с нормална кръвна захар.“

Доц. Маринов споделя, че най-отчетливо и значимо е отслабването през първата една година след операцията. След този период вече килограмите се задържат със специални режими, а разликата в теглото на пациентите е драстична.

Центърът за бариатрична хирургия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда включва ендокринолози, гастроентеролози, хирурзи, специалисти по неврология и медицина на съня, кардиолози, диетолози и психолози. Мултидисциплинарният екип работи в постоянна колаборация и съвместно изготвя индивидуализиран план за лечение на всеки един пациент.

„Трябва усилията да се насочат към промяна на поведението и затова с тези пациенти ние провеждаме и когнитивно-поведенческа терапия, изготвена от съответните специалисти от нашия екип. Целта е пациентът да разбере глобално проблема и да може с времето да промени начина си на живот – така че да не покачи теглото си.“

Доц. Лозанов споделя още, че промяната в килограмите зависи и от първоначалното тегло на пациента.

„Аз имам пациент, който свали 110 кг. след хирургично лечение. Много от хората, които се обръщат към нас, са с тегло над 200 кг.“