Екипът на отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, ръководен от д-р Радка Масларска, получи втора награда в постерната сесия на XXIII Национална конференция за педиатри и ОПЛ с международно участие: „Децата на България“. Наградата бе присъдена за изготвяне и представяне на постер на тема „Клинична характеристика на децата с инфантилен хемангиом“.

Съдовите малформации са предизвикателство за диагноза и лечение. Инфантилният хемангиом е най-честият доброкачествен тумор в ранна кърмаческа възраст. Той се среща при около 5% от доносените деца и при 23% от недоносените. Ранната диагностика и насочването за лечение е от изключително значение за преодоляване на късните последици, при които има риск от обезобразяване, кървене и други усложнения.

Отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда вече повече от 15 години се бори с този проблем на ранната детска възраст. Лечението на инфантилните хемангиоми изисква мултидисциплинарен подход – участие и на екипи от дерматолози, детски хирурзи, ангиолози, педиатри, образни диагностици, хематолози. 

Блгодарение на създадения център за диагноза и лечение на инфантилния хемангиом към отделението по Неонатология в УМБАЛ Токуда през последните 4 години са проследени повече от 300 деца.