На 14 юни отбелязване Световния ден на кръводарителя. Тазгодишната кампанията е под надслов „20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“. Двадесетата годишнина на Световния ден на кръводарителя е отлична възможност да благодарим на кръводарителите за техните животоспасяващи действия през годините и да насърчим културата на редовно кръводаряване сред младите хора и широката общественост. 

По повод днешния специален здравен ден, споделяме разговор с д-р Емилия Алова - началник на Лаборатория по трансфузионна хематология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и изразяваме искрено признание към личния й принос в кръводаряването в България.

Д-р Алова, как се отразява кръводаряването на самия кръводарител?

На кръводарителя се отразява добре, подновяват се клетките му. Но защо е толкова важно кръводаряването – защото изключително много хора се нуждаят от кръв и кръвните съставки. Само в нашата болница, всеки месец има 900 сака издадени кръвни продукти – тромбоцити, плазма и еритроцитен концентрат, всички те са само от човешка кръв.

Колко често можем да даряваме кръв?

Всеки мъж може да дарява 4 пъти в годината, а всяка жена – 3 пъти в годината. Не се отразява на здравето по никакъв начин, защото кръвта се възстановява много бързо.

По колко кръв се дарява при кръводаряване?

При едно кръводаряване се взимат 450 мл. кръв, като кръводарителят винаги е пълнолетен. Това е стандартна доза, защото в сака за вземане има милилитри консервант, който не позволява на кръвта да се съсирва и трябва да бъде спазена пропорция.

Кой може да дарява кръв и за кой е противопоказно?

От 18 до 65-годишна възраст всеки здрав човек може да дарява. Списъкът с противопоказания е доста дълъг. При желание за кръводаряване, кръводарителят попълва въпросник. Хора с високо кръвно налягане, очакват, че когато им вземем кръв, то ще спадне, но заради лекарствата, които взимат, те не могат да даряват кръв. На хора с алергии и астма също не се взима кръв за даряване. Хора с инфекциозни болести също не даряват кръв. Важно е да отбележа, че когато човек на възраст 18-65 години дойде да кръводарява трябва да бъде закусил, като за жените е необходимо и да бъдат над 58 кг.

Какъв е профилът на хората, които даряват кръв най-често – мъже или жени?

По мои наблюдения, мъжете и жените кръводаряват еднакво, но даряването на кръв в България, в повечето случаи, е при необходимост за близки хора, които се нуждаят от кръв. Ако всеки здрав мъж 2 пъти в годината кръводарява, а всяка здрава жена – по 1 път в годината, ние ще имаме достатъчно кръв и няма да се налага пациентите да търсят свои роднини, които да кръводаряват, когато има необходимост.

Какво представлява самата процедура по кръводаряване?

Ако екипът по кръвовзимане забележи, че желаещият да дари е много слаб, първо измерват теглото му. Ако не отговаря на референтните стойности, то той не може да кръводари. Следва взимане на капка кръв от пръста, с която се изследва директна кръвна група, за да се определи от коя кръвна група е човекът. След това задължително се измерва хемоглобин, ако той е под 120, желаещият не може да дари кръв. Следва измерване на кръвно налягане. След като екипът установи, че желаещият да дари кръв е здрав и е попълнил задължителния въпросник, следва самата процедура по кръвовземане. Медицинските сестри са много опитни, иглата е силиконизирана и няма болка. По време на целия процес винаги присъства и лекар, който наблюдава дарителя. Аз дарявам кръв 40 години, дори на този 14 юни – Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, ще ме наградят от Националния център по трансфуционна хематология. Започнах да кръводарявам, когато бях студентка, научих децата си да даряват доброволно всяка година, когато пораснат внуците ми и тях ще науча да даряват.

Как се съхранява дарената кръв, има ли определен срок, до който може да се използва?

35 дни е срокът за съхранение на еритроцитния концентрат, а 2 години е съхраняването на прясно замразена плазма (при - 25 градуса ) - много ценен биопродукт, с кръвоспиращо действие. Тромбоцитите, също се отделят от взетата кръв и се съхраняват 5 дни. Един сак кръв се разделя на три кръвни съставки -  290 мл. еритроцитен концентрат, около 150-220 мл. - плазма и 70 мл. тромбоцитен концентрат.  Това се прави, за да не се прелива цяла кръв. По най-новите стандарти се прелива съставката, от която пациентът има нужда.

Коя е най-рядката група кръв?

В България нулевата и А групите са най-чести, следва B групата и последна е АB. Между всички тези групи има Rh отрицателни, като 20% от хората са Rh отрицателни. След като АВ групата е най-рядко срещана, то АВ отрицателната е най-рядката. Хубавото при пациенти с АВ група е, че при необходимост може да им се прелива и друга кръв – А, В и при нужда нулева.

Как насърчавате кръводаряването?

В Европа се провеждат информационни кампании за безвъзмездно кръводаряване още сред учениците, за да могат след навършване на 18 години да кръводарят. В резултат на ранното информиране, в тези държави има повече доброволни кръводарители. Аз лично, когато имаме акция в болницата, а ние сме университетска болница, каня всички - учащи се, лекари, медицински сестри. Тези, които дадат за първи път кръв, на следващата година са първи да кръводарят отново. Важно е повече да се говори по темата, да достигнем нивата в Европа, където никой не кара родствениците на нуждаещ се пациент да даряват кръв. Нека в дните около 14 юни – Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, хората да отидат, особено тези, които никога не са кръводарявали и се страхуват, да дарят кръв, да се убедят, че не е страшно. Един път в годината ако кръводаряват, това е подобрение за нас лекарите и незаменима помощ за нуждаещи се.

 

 Интервю на д-р Е. Алова за предаването "Здравен компас", БНР-Благоевград.