Д-р Десислава Горчева е ендокринолог, интернист и началник на Отделение по ендокринология и болести на обмяната в Клиника по вътрешни болести, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Завършва медицина в Медицински университет – София през 1994 г. Има придобити две специалности „Ендокринология“ и „Вътрешни болести“. 

Д-р Десислава Горчева е отличена със сертификат „Лекар, на когото българите вярват“ в националната класация на в-к 24 часа за 2023 г.

По повод Световния ден за борба с остеопорозата (20.10.2023 г.) разговаряме с д-р Горчева за причини, симптоми, диагностициране, лечение и превенция на това социално-значимо заболяване.

 Д-р Горчева, какво представлява заболяването остеопороза?

Остеопорозата е костно-метаболитно заболяване, характеризиращо се с намалена здравина на костта, което води до тежки фрактури (счупвания) при минимални физически усилия. Обичайно страдат лица от женски пол, на възраст над 45-50 г., но може да се установи и при мъже със заболявания, подпомагащи развитието на болестта. Контролът върху рисковите фактори би могъл да отложи развитието на това заболяване.

Защо остеопорозата е в групата на социално-значимите заболявания?

Крайният резултат от това заболяване са тежки специфични, остеопоротични фрактури, които се лекуват трудно, зарастват бавно, затрудняват самообслужването на пациента и го инвалидизират за цял живот. Пациентите стават зависими от други хора, развиват усложнения, налагащи чести хоспитализации, а понякога са предпоставка за фатален край.

Заболяването остеопороза е обект на работа само на лекарите - ендокринолози  или върху него работят и други медицински специалисти?

Остеопорозата е комплексно заболяване и се диагностицира както от ендокринолози, така и от ревматолози. Но в диагностичния и лечебен процес участват и физиотерапевти, рентгенолози, диетолози и специалисти по здравни грижи, които заедно подпомагат менажирането на тези пациенти.

Какви са най-честите причини, които отключват остеопороза?

Причините за развитието на заболяването се делят на контролируеми и неконтролируеми. Към неконтролируемите от нас причини спадат: възраст, пол, етническа принадлежност, генетична предиспозиция. С по-висок риск за заболяване са женският пол, възраст над 55 г., бялата европеидна раса и налични родственици с остеопороза.

Към контролируемите причини, които водят до намалена здравина на костта и отключват болестта, и които могат да бъдат повлияни при желание са: лошият хранителен режим - беден на калций и витамин Д, ниското телесно тегло и нискобелтъчната консумация, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, наличието на хормонален нелекуван дисбаланс, липсата на физическа активност и лош мускулен тонус, затлъстяването, лечението с някои медикаменти (кортикостероиди, антиепилептични средства, антиацидни препарати, химиотерапевтици и други).

Има ли симптоми остеопорозата, които да провокират посещение при медицински специалист?

Да, оплакванията от намалена костна плътност са много, но може би най-характерните са: поява на болка по хода на дългите кости и прешлените, прегърбването в областта на гръбнака, снижаването на ръста, регистрирани счупвания при минимални травми от собствена височина. Проверка на костната плътност се препоръчва не само при наличие на оплаквания, а и тогава когато са налице предпоставки за остеопороза. Такива рискови групи например са жените с по-ранна менопауза - преди 45 г., пациенти провеждащи лечение с кортикостероиди или други рискови групи медикаменти, наличието на заболявания нарушаващи обмяната на веществата в организма, лица с ниско телесно тегло, или след проведен драстичен хранителен режим, след оперативна интервенция с реализиран голям спад в телесното тегло и други.

С какви изследвания се диагностицира остеопорозата?

За диагностициране на заболяването, се използва двойно-енергийната рентгенова абсорбциометрия /остеодензитометрия или ДЕХА/, която измерва костната плътност в различни точки на тялото и я сравнява с тази на младата възраст. Резултатът се изписва като Тскоре и наличие на остеопороза се приема при Тскоре под -2,5. При млади лица под 65 г. се препоръчва измерване на костната плътност на прешлени или гръбначен стълб, докато при жени над 65 г. - предимно се препоръчва изследването да се провежда на шийка на бедрена кост, но при всеки пациент, изборът отново се преценява, особено ако има преживени операции или заболявания на някои от посочените места. Налични са и кръвни изследвания, които не участват при поставяне на диагнозата, но са необходими за цялостната оценка на костната обмяна и избора на антиостеопоротично лечение.  

Можем ли да говорим за превенция на това заболяване?

Да, разбира се, всяко метаболитно заболяване може да бъде контролирано, включително и остеопорозата, посредством контрол на рисковите фактори, затова е важно пациентите да имат минимални познания за костната обмяна. Превенцията на остеопорозата включва – поддържане на добър мускулен тонус, чрез редовни упражнения или седмична умерена физическа активност, спазване на балансиран и здравословен хранителен режим богат на основните вещества, участващи в костната обмяна – като калций около 600 -1200мг/ дн и витамин Д 800 – 1000мЕ /дн, редуциране до минимум приема на никотин и алкохол, поддържане на нормално телесно тегло - съобразно ръста, провеждане на редовни общи профилактични прегледи при лекар.

Има ли напълно излекуване или по-скоро поддържащ режим/терапия, който да забави процеса?

Лечение на остеопорозата има и то може да постигне добра костна плътност, която да не позволява счупвания, но постигнатият ефект трябва да се поддържа с минимално лечение до края на живота, и в комбинация с контрол на рисковите фактори.

Какво бихте препоръчали на хората, които вече са диагностицирани с това заболяване?

Да бъдат спокойни, разумни, заболяването не е смъртоносно, но изисква тяхното активно участие и желание, за да се постигне оптимален ефект от лечението и да запазят своята кост здрава.

 ***

Телевизионно интервю на д-р Десислава Горчева за предаването "Пулс" по Nova News, с изключително полезна, детайлна и практически насочена  информация по темата за остеопорозата гледайте тук:

Как да се храним, ако имаме остеопороза?

Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда работи със специално разработена програма - серия от упражнения (разпъване, балансиране, стабилност, укрепване мускулатурата на долните крайници и още), с които да се избегне и/или да се подобри състояние на остеопороза.

Препоръките на старши рехабилитатор Сюлейман Трохлев от Отделение по физикална и рехабилитационна медицина в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, които представи в ефира на "Пулс", са достъпни за изпълнение в дома, с цел поддържане на добър мускулен тонус и може да гледате тук:

Какви упражнения да правим, за да заздравим костите си?