На 16 октомври отбелязваме Световния ден на анестезиолога – професия, която често остава невидима за пациентите, но е от изключително изключителна важност за  всяка хирургическа интервенция. Анестезиолозите са отговорни не само за обезболяването на пациентите по време на операции, но и се грижат за тяхната стабилност и сигурност през целия процес – от подготовката до възстановяването. Тяхната роля е също така ключова в интензивното лечение, където ежедневно спасяват животи в критични ситуации. Анестезиолозите следят и регулират основните жизнени функции на пациентите, прилагат специфични терапии и осигуряват необходимите медикаменти, за да стабилизират състоянието им. Професията анестезиолог носи със себе си огромна отговорност, работейки под висок стрес в реанимационни отделения, където всяко действие може да бъде от решаващо значение.

Днес искаме да ви срещнем с проф. д-р Николай Младенов, дмн - утвърден специалист с дългогодишен опит в областта на анестезиологията и реанимацията, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и Председател на експертен съвет по анестезиология и интензивно лечение в България. Трудовете му изследват изграждането и реновирането на интензивните звена, спешната помощ, авиомедицинския транспорт и други. Оглавява екипа, който се занимава с изграждането на системата HEMS (Helicopter Emergency Medical Service) в България, която осигурява бърз и ефективен транспорт на пациенти с хеликоптери до лечебни заведения, като подобрява достъпа до спешна медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони. Той е бил на първа линия по време на COVID пандемията и има богат опит с критични случаи.

Какво Ви мотивира да изберете пътя на анестезиологията и какво Ви вдъхновява да продължите да работите в тази напрегната и отговорна сфера?

Още като кръжочник втори курс в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" бях изключително запленен от анестезиологията. В даден момент от кариерния си път, човек преживява нещо, което го променя завинаги и си казва „Това е моята професия!“ Има някакъв особен чар в това да бъдеш на границата между настоящето и небитието. И до ден днешен не съжалявам, че съм лекар и в следващия си живот вярвам, че пак бих избрал анестезиологията като свое призвание.

Вие и екипът Ви работите под изключително напрежение. Как успявате да запазите мотивация и да се справяте с натоварването в кризисни моменти?

В моменти на най-голямо напрежение, истинската ми подкрепа и сила идват от хората, с които работя. Екипът в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда е съставен от изключителни професионалисти – всеки от тях е отдаден на мисията си, независимо от опита, който притежава. Именно това ме вдъхновява да продължавам напред с още повече хъс. Няма по-силна мотивация от това да знаеш, че работиш заедно с хора, които споделят същите ценности и страст към професията.

Участвали сте в спасяването на много пациенти в критични състояния. Какви са най-големите предизвикателства, с които се сблъсквате в интензивното лечение и реанимация?

Едно от най-големите предизвикателства е самата смърт – нещо, което никой от нас не иска да приеме, но понякога е неизбежно. В някои случаи, въпреки всичките ни усилия, се изправяме пред необратими ситуации. Въпреки това, ние се борим с всичко, което имаме, за да дадем на всеки пациент най-добрия шанс за възстановяване. В интензивното лечение няма място за грешки и всеки случай е уникален, изискващ бързи решения и съвършено познаване на състоянието на пациента.

През 2019 г. получихте наградата „Лекар на годината“ за дългогодишна дейност и принос в развитието на медицината. Какви промени наблюдавате в развитието на анестезиологията през последните години и какво бихте искали да се подобри?

Последните години бяха революционни за анестезиологията, която става все по-технологична и инструментална, а това позволява по-прецизни интервенции и по-добра грижа за пациентите. Не бих се учудил, ако скоро изкуственият интелект започне да играе ключова роля в решаването на сложни клинични случаи. Въпреки всичко това, не трябва да забравяме човешкия елемент в професията – пациентите винаги се нуждаят от внимание и грижа, която нито една технология не може да замени.

Имате и академична кариера. Какви са основните Ви научни интереси и върху какво работите в момента?

Основните ми научни интереси включват теми като тероризъм и взривна травма. Това са области, които изискват изключителна специализация и подготовка, тъй като работата в подобни ситуации е не само трудна, но и високо рискова.

Какви са най-новите технологии и иновации в областта на анестезиологията, които според Вас ще променят практиката в бъдеще?

С всяка нова технология, която навлиза, ние правим крачка напред към бъдещето. Интеграцията на нови анестетични техники, съвременни устройства за мониторинг и модерни медицински практики позволяват по-безопасни и ефективни процедури. Това, което преди беше невъзможно, сега е стандарт в лечебните заведения, и ние трябва да се приспособяваме постоянно към тези нови предизвикателства, за да осигурим на пациентите най-доброто лечение.

Клиниката по Анестезиология и интензивно лечение в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда е една от водещите в България, предлагайки висококачествена грижа чрез модерни технологии и първокласни специалисти. Създадена с мисъл за пациента, клиниката разполага с най-съвременно оборудване за мониторинг и контрол на жизнените функции, като това включва апарати за изкуствена белодробна вентилация и мониторинг на мозъчната активност, апарати за временно поддържане на сърдечната дейност и такива за временно заместване на бъбречната функция. Също така, Клиниката е сред лидерите в следоперативната грижа, като непрекъснато обновява методите си за постигане на по-добри резултати при тежки случаи и пациенти с усложнения​.