На 26 юни отбелязваме Световния ден за борба със сколиозата. За поредна година Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда се включи в инициативата, като проведе безплатни прегледи за деца с гръбначни изкривявания и организира среща на родители и деца със сколиоза.

Семействата имаха възможността да се срещнат с екипа на проф. Васил Яблански, началник на Клиника по ортопедия и травматология в лечебното заведение, който е специализиран в лечението на сколиоза. На срещата бяха представени всички консервативни и хирургични методи на лечение на сколиоза. Оперативното лечение на заболяването е рутинно в практика на екипа на проф. Яблански. В Клиниката по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда се предлагат всички видове хирургично лечение за корекция на сколиоза, признати в световен мащаб.

Информация и отговори за заболяването дадоха проф. Яблански, д-р Евгени Влаев, специалист в клиниката и Мариана Попова, сертифициран Шрот терапевт.

През безплатни прегледи преминаха над 20 деца, при част от които беше установена необходимост от хирургично лечение на сколиоза.

Всяка година Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда провежда информативна кампания за заболяването, което често се диагностицира късно, когато кривината на гръбнака надхвърля 40-50 градуса. Целта на екипа на Клиника по ортопедия и травматология е да насочат вниманието на родителите, педиатрите, физиотерапевтите и дори преподавателите по физическо възпитание, към разпознаването на сколиоза при децата.