Много често пациентите разбират, че страдат от захарен диабет или инсулинова резистентност, едва след като посетят гастроентеролог.

”Колаборацията между отделението по Ендокринология и колегите – гастроентеролози е много добра. Ежедневно осъществяваме консултативна дейност и работим заедно, когато се касае за пациент с диабет, чието заболяване не е контролирано и е довело до тежко влошаване на здравословното състояние и сериозни проблеми с черния дроб“, обясни д-р Десислава Горчева, началник на отделение по Ендокринология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Най-често хората с подобни заболявания нямат оплаквания, но са с висока ензимна активност и биохимични изследвания за метаболитен синдром.

”Твърде често пациентите със захарен диабет страдат от неалкохолна стеатозна болест и неалкохолен стеатохепатит (омазняване на черен дроб). Този вид заболявания водят до нужда от трансплантация или до фатален изход“, обясни д-р Радин Цонев, началник на отделение по Гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Ранната диагностика при пациентите с диабет и навременно лечение могат да предотвратят сериозни заболявания, които се проявяват при над 50% от диабетиците.