Колко е важна ранната профилактика на репродуктивните органи, защо не бива да се срамуваме да споделим онова, което ни тревожи, и дали малките момичета трябва да се обръщат към специализиран гинеколог? На тези и още въпроси пред списание EVA отговори д-р Сесил Кедикова, лекар с множество специализации у нас и в чужбина, сертифициран детски гинеколог, завеждащ Kабинета по детско-юношеска гинекология в Аджибадем Сити УМБАЛ Токуда.

Д-р Кедикова, кое налага преждевременни прегледи при момичетата при детско-юношески гинеколог?

Гинекологичният преглед в ранна възраст не може да се нарече преждевременен. Той трябва да се осъществява във всяка възраст, когато се налага. Обект на детско-юношеската гинекология са момичета във възрастта от раждането до навършване на пълнолетие. Гинекологичен преглед в тази възраст може да се извърши като профилактика, както и при наличие на гинекологични оплаквания и тревоги. Профилактичният гинекологичен преглед е нещо, на което много държим като специалисти, и е важно всяка жена да го съблюдава.

Това нова специалност ли е?

Напротив. Детско-юношеската гинекология е част от специалността „Акушерство и гинекология“ и винаги е била практикувана. Обща тенденция в медицината е да се развиват субспециалности, тъй като днес знанието и възможностите за изследвания и лечение нарастват. В България има дългогодишна школа по детско-юношеска гинекология с изградени традиции. Истината е, че се практикува от малък брой специалисти, но така е и в световен мащаб. В повечето страни, както и у нас, има по няколко центъра с високо ниво на компетентност, които могат да предложат лечение в подобен тип тясноспециализирани направления.

Кои са най-често срещаните гинекологични проблеми при младите момичета?

В зависимост от възрастта са различни. Преди пубертета най-чести са възпалителните състояния (вулвовагинит); срастване на малките срамни устни (синехия), чужди тела във влагалището, травми, тумори на яйчника. В пубертетна възраст основните тревоги са свързани с менструалния цикъл. Те нерядко се дължат на сериозни метаболитни и/или хормонални нарушения, възпалителни състояния (вулвовагинити), които се различават от тези в ранната възраст; кисти на яйчника. Важно е да се спомене за вродените аномалии на женските полови органи. Те не са чести, но се диагностицират именно в детството. Някои от тях още при раждането, а други – в пубертета. Момичетата в пубертета често са полово активни и се нуждаят от контрацептивна консултация и изследвания. 

Много момичета се оплакват от гинекологични проблеми след посещение на обществени басейни. Как да реагираме на това?

Така е. За съжаление, не само млади, но и по-възрастни имат тревоги, свързани с посещение на басейн. Истината е, че тук се вплитат множество фактори. Обичайно не се касае за заразяване с конкретен патоген (микроорганизъм, гъбички) директно от водата. По-скоро е свързано с конкретни моменти, свързани с личната хигиена, с употребата на обществено достъпни повърхности и с общия имунен статус на организма. Те могат да причинят дискомфорт и развитие на гинекологични инфекции. Трябва да имаме предвид, че здравият организъм далеч не е стерилен, т.е. в човешкото тяло живеят множество микроорганизми и гъбички, но в определени зони и с определено микробно число в един деликатен баланс. Като цяло плуването е изключително полезен спорт. Когато се практикува разумно – било то за тренировки или за развлечение, не би следвало да го свързваме с проблеми.

Има ли опасности, ако поради срам и страх не се посети навреме детско-юношески гинеколог?

Всъщност има. Рано или късно се стига до гинекологичен преглед. Въпросът е: какво следва? Винаги е по-добре диагностиката да е рано. Тогава и методите за лечение може да са по-щадящи и да не се стига до усложнения. В интерес на истината е важно как родителите възприемат гинекологичния преглед и гинекологичното здраве въобще. Ако в семейството се смята, че това е нещо срамно и неприятно, няма какво друго да се очаква от девойката – тя винаги ще изпитва срам и дискомфорт от подобен преглед, както и винаги ще се притеснява да говори за проблеми, свързани с гинекологичното си здраве. Важно е да възпитаваме децата си в отговорност към собственото им здраве. Половите органи са част от нашето тяло. В този смисъл – гинекологичното здраве е не по-малко важно от очното, от здравето на зъбите и т.н.

Как да реагираме при първата менструация на детето ни?

Честито! Дъщеря ви вече пораства! Добре е да сме подготвили момичето, че това предстои. След развитието на вторичните полови белези идва моментът и на първата менструация. Т.е. родителите имат време, в което да разговарят за това с детето. Важно е да се проследява менструалният цикъл и детето да се приучи отговорно да води менструален календар. Съвременното момиче най-често ползва мобилни приложения за целта, но в началото не е зле да има и резервен вариант – да записва на хартиен носител.

Има ли тревожни симптоми, свързани с менструалния цикъл в ранните години, заради които би трябвало да се обърнем към специализиран гинеколог?

В началото на менструалната функция е допустимо тя да не е съвършено регулярна, но има моменти, които налагат намеса. Това например са състояния с обилно и продължително кървене или дълга липса на менструация. Обичайно съветвам при липса на менструация повече от два месеца или при наличие на обилно кървене над 7-8 дни, без тенденция да спира, да се потърси гинеколог. Разбира се, тук едва ли може да се изчерпят всички възможни тревожни състояния. Поради това са важни профилактичните прегледи. 

Да поговорим за темата табу. Детето ни е девствено. Как се осъществява прегледът?

Моментът с девствеността на девойката е от изключително значение. Важно е да се знае, че прегледът при детско-юношески гинеколог не нарушава девствеността. Елементарни анатомични познания са нужни, за да се има предвид, че влагалището има физиологичен (нормално) отвор, през който изтича влагалищно съдържимо и менструална кръв. Именно правилната анатомия на външните полови органи е основна част от гинекологичния преглед. Прегледът в различните възрасти се осъществява по различни начини, но винаги пациентката или нейната майка (когато е твърде малка) знае какво предстои.

Има ли гаранции, че прегледът няма да засегне психичното здраве на детето?

Тук е от значение как се възприема гинекологичният преглед. Нима се коментира засягане на психичното здраве след очен, ортопедичен или друг вид преглед? Както вече казахме – половите органи са част от тялото и грижата за здравето им не бива да се свързва с каквито и да е предразсъдъци и да се натоварва с допълнително съдържание.

Какво мислите за ранния промискуитет?

Промискуитетът е полов живот с безразборно избиране на интимни партньори. Смятам, че когато към половия живот се пристъпи със знание и отговорност, не би се стигнало до ранен промискуитет. И тук е важна ролята на социалната среда.

Как да постъпим, ако се тревожим, че нещо не е наред с гинекологичното здраве на малкото момиче?

На първо място би следвало да се обърнете към педиатъра на детето. Ако той прецени, би могъл да ви насочи към специалист гинеколог. Добре е това да е специалист с опит с деца в ранна възраст, но където това не е възможно, всеки гинеколог би могъл да реагира. Особено важно е младите момичета да знаят, че трябва да се грижат за гинекологичното си здраве. Това означава информираност с подбиране на източниците си. 

 

Интервю за списание EVA