„От две години и половина, откакто започна пандемията, имам наблюдения, че Ковид-19 е една „програма“ за откриване на карцином на белия дроб. Провеждането на много рентгенови изследвания и на скенери на пациентите помогна за ранното диагностициране. Има над 70% увеличаване на успеваемостта  и операциите на ранен карцином на белия дроб при пациенти, прекарали коронавирусна инфекция и направили образни изследвания по този повод. Забелязва се и много голямо увеличение на броя пациенти с напреднал рак на белия дроб, на които можем да правим само стадиране и биопсии, но все пак откриваме заболяването отново благодарение на коронавируса. Те не подлежат на операции, но се подлагат на химиотерапия или лъчелечение.“, споделя доц. д-р Цветан Минчев, началник на Клиника по гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

По думите на специалиста често пациентите не обръщат внимание на пневмонии, които не минават повече от месец, на нехарактерна кашлица и други симптоми, които могат да бъдат сериозен сигнал за наличието на рак на белия дроб.

„Ако имаме малък периферен тумор, откриването му почти винаги е съвсем случайно, по друг повод. Затова е важно рисковите групи да минават през нискодозов скенер всяка година. Всеки може да се разболее от рак, важното е да се диагностицира рано, за да може да се лекува правилно. Само въздухът, който дишаме, е достатъчен рисков фактор. Ние сме много скарани с профилактиката, нямаме програми в България. Закриха се белодробните диспансери, които вършеха работа по отношение на профилактиката.“, казва доц. Минчев.

Началникът на Клиника по гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда е добре познат с едни от най-предизвикателните операции в областта си.

„Тежките операции изискват много умения и знания. Трябва да се правят много такива операции, ерудираността на хирурга тук е най-важна, за да се заеме с такъв пациент и да знае, че като започне няма return point в определения случай, операцията трябва да бъде направена иначе пациентът ще умре на масата. Много е сложно да се извършват такива операции, аз имам изключително ерудиран екип, който много ми помага. Често сънувам операциите преди да се реализират - самия алгоритъм, как и къде ще стане.“, допълва доц. Минчев.

Една от мечтите на хирурга е била да извършва операции с робот.

„В един момент тази мечта се осъществи благодарение на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, които купиха такава апаратура. Имаше много тренировки, много работа, докато стигнем до лицензирането в сферата на гръдната хирургия. В началото беше много натоварващо, но после се натрупва опит и се създава рутина.“, обяснява доц. Минчев.

В болницата са извършени над 1000 операции с робота Да Винчи, а в областта на гръдната хирургия те са над 200.

Пациенти с почти всички диагнози, които се лекуват от гръдните хирурзи, могат да се подложат на робот-асистирана хирургия, но трябва да отговарят на някои показания  - да нямат тежки сраствания в плеврата и около белия дроб. Сред условията при онкологични заболявания е и лимитирането на тумора, ако е прекалено голям, той е труден за манипулиране, тъй като роботът има нужда от пространство, за да движи „ръцете си“.

„Роботът се управлява със специални джойстици, на екрана виждам в 3D формат какво правя с увеличение, каквото аз пожелая, и с индивидуална настройка на инструментите. Роботът обира всяко трепване. Интересното е това, че той не само филтрира, но и прецизира движенията. Просто е с много голяма сигурност за пациента. С Да Винчи правим изключително сложни операции при тумори на хранопровода, реконструктивни операции, заместването на хранопровода със стомах, които са вече еманацията на нашата хирургия.“, споделя доц. Минчев.

Специалистът е бивш авиолекар. Споделя, че начинът да си почива от тежките операции, които извършва, е да се отдаде на своите хобита.

„Правя дронове, които са и самолети, и дронове, т. нар. коптери, които са с камери в тях, тоест играят first person view, аз седя на земята и ги управлявам с 3D очила чрез камерата, която се намира на самолета. Пак се управляват с джойстици и реалното усещане за полет е същото като това да си в самолет или в самия дрон. Много е атрактивно, много е приятно. Това много помага и за бързото навлизане в роботизираната хирургия, защото реално правиш същото. Зареждам се с играта със самолетите. То ме изключва за малко от това, което правя иначе по цял ден.“, казва доц. Мичев.

Началникът на Клиника по гръдна хирургия отделя част от свободното си време и за гледане на филми за робот-асистирани операции. Така попива новостите и прилага различни методи и техники, ако ги счита за подходящи.

А мотото на специалиста е красноречиво:

„Ценя майсторството и професионализма в хората. Вярвам в това, което мога да направя с ума и с ръцете си. Не толерирам немарливост и безидеен начин на работа, липса на респект към живота, към хората и към собственото здраве.“