Световният тиреоиден ден се отбелязва всяка година на 25 май, с цел  повишаване осведомеността на обществото за заболяванията на щитовидната жлеза и запознаване със симптомите им. Това е и поводът, екипът на Отделение по ендокринология, Клиника по вътрешни болести на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, да проведе кампания с безплатни ехографски прегледи за диагностика на щитовидна жлеза на 25 май. Прегледите ще се извършват от доц. д-р Лъчезар Лозанов, дм – началник на Клиника по вътрешни болести, д-р Десислава Горчева – началник на Отделение по ендокринология и д-р Радослав Борисов – ендокринолог в клиниката. Фокус на тазгодишната кампания са хора на възраст 18-45 години. Час за безплатен ехографски преглед на щитовидна жлеза може да бъде записан на 02/403 4000. 

Изследванията на щитовидната жлеза са от особено значение за семейства, които плануват бременност, защото колебанията в тиреоидните хормони влияят отрицателно върху фертилитета и при двата пола. От изключителна важност е нормалният хормонален статус при жени, които планират бременност или при бременни.

Защо е важен контролът на тиреоидната функция, какви са симптомите и рисковете при проблем със щитовидната жлеза по време на бременност, какво е значението на изследванията на щитовидната жлеза при семейства, планиращи бременност и още по темата „Бременност и тиреоидно здраве“ от доц. д-р Лъчезар Лозанов, дм – началник на Клиника по вътрешни болести (ендокринология и нефрология).

Доц. Лозанов, темата за здравето на щитовидната жлеза е изключително актуална по време на бременност. Защо е от съществено значение работата на щитовидната жлеза по време на бременност?

Бременността оказва дълбоко влияние върху тиреоидната функция. Тя може да се разглежда като стресов фактор, обуславящ нарастване на продукцията на тиреоидни хормони с 50%, успоредно с това нарастват и дневните нужди от йод. Обемът на жлезата се увеличава в различна степен, особено при наличие на йоден дефицит. Намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) най-често се дължи на автоимунното заболяване тиреоидит на Хашимото, вторият по честота е следоперативният хипотиреоидизъм. При бременни това състояние представлява рисков фактор, както за протичане на бременността, така и за развитието на плода. При липса на лечение се наблюдават спонтанни аборти, преждеврменно раждане, артериална хипертония, отлепване на плацентата. За плода има риск от малформации и особено за нарушения в нервно-психическото развитие след раждането.

Тук е мястото да споделя, че от десетилетия веднага след раждането всяко дете се изследва задължително за нарушена функция на щитовидната жлеза.

Средство на избор в терапията на хипотиреоидизма при бременност е хормонът левотироксин. Той е без странични ефекти, както по отношение на майката, така и за плода. Около 65% от жените, с доказан хипотиреоидизъм, трябва да увеличат дозата по време на бременност средно с 20-30%, като TSH хормонът трябва да се проследява приблизително на всеки 4-6 седмици, тъй като често се налагат допълнителни корекции на дозата.

Базедовата болест е най-честото заболяване на щитовидната жлеза, протичащо с повишена функция (тиреотоксикоза), но тя е много по-рядко срещана. При небременни жени планиращи бременност, задължително трябва да бъде постигнат нормален хормонален статус поне 2 месеца преди забременяване с медикамент, потискащ функцията на щитовидната жлеза, а лечението по време на бременност се провежда внимателно и има някои особености. Лошият контрол на тиреотоксикозата е свързан с аборти, преждевременно раждане, ниско тегло на плода, артериална хипертония, а в тежките случаи със сърдечна недостатъчност при майката. Заболяването в някои случаи може да се предаде и на плода.

Наблюдавате ли по-често проблеми с щитовидната жлеза по време на този период от живота на жената?

Не бих казал. Но, бременността може да провокира изявата на намалена функция на щитовидната жлеза при жени с щитовиден проблем, недиагностициран до този момент. Често се налага промяна в дозите на медикаментите при доказано заболяване на щитовидната жлеза.

Има ли симптоми, които да сигнализират на бременната жена, че е необходима консултация със специалист?

Най-често пациентките са насочени от акушер-гинеколог във връзка с по-високо или по-ниско тегло на плода, несъответстващо на гестационната седмица, повече околоплодни води, повече от нормалното наддаване на тегло при майката и симптоми на бърза умора и сънливост.

Можем ли да посочим нормалните референтни стойности на щитовидните хормони при бременна жена?

Изследваният ТСХ хормон трябва да бъде с горна референтна стойност 2.5 IU/L при жени с позитивни МАТ антитела до 28 гестационна седмица и до 3.0 IU/L след това - до раждането. Това важи за жените с наличен тиреоиден проблем. Горната граница за здравите (МАТ- негативни) жени е 4.0 IU/L, като се обсъжда включване на лечение и подържане на ТСХ под 2.5 само при жени със стерилитет над 1 година, дори без налично щитовидно заболяване. Необходимо е да се контролира и хормонът фТ4, който следва, по възможност, да е в средата на референтните граници, защото това е хормонът, който преминава през плацентата в плода. Особено важно е хормоналните показатели да бъдат в норма през първия триместър на бременността, когато плодът няма все още развита щитовидна жлеза.

Защо изследванията на щитовидната жлеза са особено важни за семейства, които плануват бременност?

Болестите на щитовидната жлеза са най-често срещаното ендокринно заболяване, засягащо жените в репродуктивна възраст. Безплодието засяга около 5% от двойките по целия свят. Хипотиреоидизмът, като основно функционално нарушение в болестите на щитовидната жлеза, в зряла възраст се свързва с менструални нарушения, липса на овулация и на спонтанна бременност. Контролираната хиперстимулация, често практикувана при жените със стерилитет, може да има неблагоприятен ефект върху хормоните на щитовидната жлеза, особено при наличие на автоимунно тиреоидно заболяване. Влиянието на тези нарушения върху мъжката репродуктивна функция е свързано с нисък тестостерон, намалено либидо, преждевременна еякулация и нарушения в сперматогенезата. Затова, желателно е предварително, особено при стерилитет в семейството, профилактично изследване на щитовидната жлеза и на двата партньора, особено ако има предразположение и при такива с вече доказан проблем.