Диабетната ретинопатия се развива при над 80% от пациентите със захарен диабет първи или втори тип. Тя е една от водещите причини за слепота сред населението в работоспособна възраст.

„Когато установим, че даден пациент страда от диабет, винаги го изпращаме при очен лекар, тъй като не се знае преди колко време се е появило заболяването и на какъв етап го откриваме“, обясни доц. Лъчезар Лозанов, началник на клиника по Вътрешни болести и ендокринолог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Много често пациентите посещават офталмолог, едва когато зрението им се е влошило и дори не знаят, че страдат от диабет и той е причината за състоянието им.

„За жалост особено през последните две години, в България, а и по света, все по-често наблюдаваме такива пациенти, които идват с намалено зрение, а причината за това е диабетно заболяване, което не е било контролирано. Много е закъснял и прегледът и лечението.“, допълни д-р Алек Топов, началник на отделение по Офталмология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Ако пациентът има нужда от лечение, ендокринолозите и офталмолозите работят в екип за да решат проблема и да се погрижат заболяването да не доведе до влошаванe на състоянието му.

Съвременното лечение на диабетната ретинопатия е с лазер или анти-VEGF препарати, в зависимост от формата на заболяването.