На 15 март 2024 г. отбелязахме за 18-ти път Световния ден на съня, в който експертите призовават към действия, по отношение здравето на съня и повишаване осведомеността за нарушенията му. Това бе поводът да разговаряме с д-р Нейко Нейков - невролог и специалист по Медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. В Клиника по неврология и медицина на съня на болницата от 15 години действа Лаборатория по медицина на съня, в която се диагностицират и лекуват пациенти с нарушения на съня и бодърстването. Всичко за съня, следва:

Д-р Нейков, "Медицина на съня" става все по-популярно понятие сред обществото, но все пак, нека припомним, кои са основните състояния, които влизат в обхвата на този дял от медицината?

Над 80 заболявания, в над 9 категории - доста трудно е да кажем кои са всички състояния. Основните, които са предмет на лечение при над 90% от пациентите, са дихателни и двигателни нарушения, както и безсъние.

Вече 15 години, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда работи Лаборатория по медицина на съня. С какви оплаквания идват най-често пациентите при вас?

С дихателни нарушения, като обикновено ги води партньорът им. Като основен проблем посочват хъркане със спиране на дишането. Дихателните нарушения са голяма удивителна, защото зад тях може да стои апнея. Една неконтролирана апнея, с над 30 дихателни нарушения на час, е еквивалент на това да пушиш три кутии цигари на ден - като риск за сърцето. Минимум два пъти нараства рискът от инфаркт и инсулт. Приблизителният риск от пушене на три кутии цигари на ден или неконтролиран неинсулинозависим захарен диабет. Ако има апнея, все едно си в това здравословно състояние, което е много рисково и опасно, за това държим да го лекуваме. Другите чести оплаквания са свързани с безсънието. Фрагментиран сън, невъзможност за заспиване, пробуждане, с невъзможност да се заспи след това. Непродуктивен сън, от който се чувстваме уморени, с нарушена концентрация на следващия ден. Има често оплаквания и от двигателни нарушения - невъзможност човек да намери спокойствие в леглото, което не включва само синдрома на неспокойните крака. Има и неспокойни крайници, включително нарушение, което се нарича периодично движение на крайниците по време на сън и е много неприятно. Има двигателни нарушения по време на REM (Rapid eye movement) - най-дълбокият ни сън, в който сме парализирани, сънуваме най-цветно и мускулната ни система си почива. Има пациенти, при които това "реле" е повредено и започват да се движат по време на най-дълбокия си сън. Обикновено, това са хора със сериозни невро-дегенеративни заболявания. Например болест на Паркинсон - това състояние може да бъде 10 години преди пациентът да развие диагнозата, а ние с едно нарушение на съня можем да кажем, че този пациент ще има Паркинсон. Много е интересно, защото е и предиктор, а не само диагностика. Много рядко има пациенти, които са с оплаквания, че спят прекалено много и имат непреодолими атаки на заспиване. Това са специфични пациенти, със специфични неврологични диагнози като нарколепсия и идиопатична фамилна хиперсомния.

Можем ли да говорим за наследственост, предразположеност при този вид заболявания или те са по-скоро придобити?

За момента медицината смята, че по-големият процент са придобити, но не знаем достатъчно. Все повече гени се откриват, все повече състояния, които смятаме, че са придобити, се оказват генетични. Със сигурност едни от основните рискови фактори за дихателните нарушения - като апнея, са придобити, говорим за затлъстяване. Симптоматичният Синдром на неспокойните крака е изцяло причинен, но идиопатичният е наследствено заболяване и това са 20 процента от пациентите. Съществуват цели семейства с това състояние. Имам три пациентки, които са три поколения на едно семейство - баба, майка и внучка страдащи от болестта. При апнеята също се смята, че има наследственост. Нарколепсията има генетични форми, а повечето безсъния са придобити. 80% от безсънията са психо-физиологични, т.е. нещо е станало в житието на този човек, което е довело до дистрес. Като цяло, повечето диагнози са придобити, освен специфичните, които са генетични.

Какви са симптомите, които да насочат към консултация с лекар-невролог и специалист по Медицина на съня?

Много са дефинитивни - за един месец, ежеседмично 3 до 4 дни с неефикасен сън. Ако човек не е доволен от съня си, през ден не спи добре и това състояние продължи месец, то следва да посети невролог. Какво значи лош сън - събуждане с умора, с нарушена концентрация, сънливост през деня, необходимост от наваксване на сън. Ако тези състояния са валидни над 12 до 16 дни месечно, препоръчва се консултация с невролог.

Кои органи и системи в човешкия организъм страдат, могат да бъдат сериозно засегнати и увредени, ако пациент с проблеми със съня и бодърстването пренебрегне оплакванията?

Целият организъм. Най-вече нервната система и психиката са първите, които страдат - сънливост, замаяност, мозъчна мъгла, която стана модерен термин покрай Ковид. Всъщност пациентите с безсъние, основно изпитват споменатите състояния сутрин. Трябват им три кафета, за да станат адекватни и акуратни, да могат да се концентрират. Нарича се "вижиланс" - будност и реактивност. Колко си събуден, колко бързи са реакциите ти, колко ти е латентният период да направиш бързи комбинативни пресмятания с мозъка. Следва сърдечно-съдовата система. Атеросклерозата при хора, които са с апнея и безсъние е до 4 пъти по-тежка. Ендокринологично страдат всички жлези с вътрешна секреция и затова пациентите, които имат нарушен сън може даже да отключат диабет или щитовидна патология. Зрителната острота пада, сетивността по отношение на обоняние, активно проследяване на движещи се обекти, първа преценка, раздразнителност, емоционална адекватност, преценка за заплаха всичко е нарушено - това е психика.

И естествено дихателната система, ако става дума за дихателно нарушение. Сърдечно-съдовата система също може да пострада - косвено от дихателната, защото всичко е свързано.

Какви са съвременните методи за лечение на най-често срещаните заболявания в Медицината на съня?

За последните 10 години Медицината на съня е една от най-бързо развиващите се области в медицината и това е причината, намираме и много нови терапии. Стигнали сме до синтетична фракция на хормона на съня. Вече можем да даваме това, които е в дефицит на пациента, а допреди 5 години не знаехме, че съществува. Много скоро го очакваме и в България. Имаше клинично проучване, в които участва и нашата клиника и го доказа. Това е синтетичен хормон на съня, който ще можем да изписваме на хора, които са с изчерпан такъв. Подходящ е дори за по-възрастни, които физиологично с възрастта спят по-малко.

Когнитивно-поведенческата терапия е място за изява в рамките на сомнологията. Смята се, че особено за безсъние, заниманията с психолог са еквивалентни на медикаментозно лечение на 6-тия месец. Понякога се налага да правим връзка между отделни медицински специалности, защото при някои пациенти започваме с лечението, но ги насочваме към психолог още в началото. Пациентът първоначално е медикаментозно повлиян, няма оплаквания и започва занимания с психолога, започва да следва схема и на 2-3 месец сам оставя медикаментите и продължава с психолога. Ние поставяме диагнозата и започваме лечението и то свършва при психолога. Което е много хубаво, защото един пациент с нервна болест реално погледнато е излекуван. Не са много болестите в неврологията, които могат да бъдат излекувани - почти няма такива.

***

За контакти с Лаборатория по медицина на съня, Клиника по неврология и медицина на съня - 02/403 44 52

За да разберете дали страдате от нарушения на съня и бодърстването проверете тук

Интервю за Dir.bg