Медицински специалисти от целия свят участваха в специално видео, посветено на Световния ден на съня 2023. Честването се състоя през месец март и се проведе под мотото "Sleep is essential for health". Заедно с правилното хранене и упражненията, сънят е в основата на физическото, психическото и социалното благосъстояние на човека. За съжаление, сънят все още не се отчита като значимо поведение за добро здраве.

Инициативата Световен ден на съня е възможност за насърчаване здравето на съня. Различни специалисти промотират темата и обединяват усилия, за да достигне информация до всяка точка на планетата.

Именно с тази цел, голямата част от делегатите в тазгодишния Световен ден на съня, заснеха кратки видеоклипове, в които споделят слогана на собствения си език.

Проф. д-р Иван Стайков, дм – началник Клиника по неврология и медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, представи България в международния видео проект с думите: „Аз и моят екип подкрепяме Световния ден на съня с голяма конференция, под мотото „Сънят е съществено важен за нашето здраве“.

Поздрави, със слогана на Световния ден на съня 2023, на родния си език поднесоха още медици от Нигерия, Индия, Испания, Иран, Франция, Португалия, САЩ, Швейцария, Мексико, Австралия. Освен български език, във видеото, което обикаля планетата, звучат поздрави на езици като hausa, telugu, Ibibio, tamil, Yoruba, Malayalam, legbol, hindi, igbo, igala, както персийски, испански и английски.

В неврологичната клиника на АСК УМБАЛ Токуда работи и лаборатория „Нарушения на съня“, за диагностика и лечение на всички видове нарушения на съня и бодърстването – инсомния, обструктивна и централна сънна апнея, титриране със СРАР, синдром на неспокойните крака, парасомнии, хиперсомнии, нарушения на съня, свързани с циркадния ритъм.

Телефони за контакт с Клиника по Неврология и медицина на съня - 02/ 403 4000 и 02/403 4911.

Телефон за контакт с Лаборатория Медицина на съня - 02/403 4412