Всяка година на 30 май отбелязваме Световния ден за борба с множествената склероза. Целта на глобалната инициатива е да се повиши информираността на обществото за това социалнозначимо заболяване, което засяга над 2 млн. души в света.

По този повод неврологът д-р Мария Чолакова от Клиниката по неврология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда прие поканата да гостува в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград.

Д-р Чолакова, какво представлява множествената склероза като заболяване?

Множествената склероза е автоимунно заболяване. При нея има генетично предразположение. В комбинация с фактори на околната среда, това води до възбуждане на имунната система и последваща демиелинизация, която засяга бялото мозъчно вещество. Засяга млади хора, най-често във възрастта между 20 и 40 години, но може във всеки един етап на живота да бъде засегнат всеки един от нас. По-често се среща при по-младите хора, при жените – 2 до 3 пъти по-често. Предимно засегнати са северните страни - Северна Америка, Северна Европа. В България също не е малка честотата на това заболяване – около 40/100 000 души годишно. Световно над 2.5 млн. души са засегнати от това заболяване, което се среща именно при млади хора.

Има ли определени характерни симптоми и как се диагностицира, д-р Чолакова?

Най-често симптомите са свързани с нарушения в двигателната система, слабост в някой от крайниците, сетивни нарушения, т.е. изтръпване, променена чувствителност в някоя част от тялото, както и зрителни нарушения. Една от честите прояви е именно засягане на зрението на едното от двете очи – силно намаляване, до изчезване, т.нар. ретробулбарен  неврит, при което има и болка в очната ябълка при движение на самото око, освен намаленото зрение. В такива случаи е добре да се потърси невролог, който да прегледа пациента и препоръча  необходимите изследвания.

Защо някои пациенти се влошават по-бързо и тежко, а други години наред нямат промени, поне видими, водят съвсем нормален живот? От какво зависи ходът на болестта и има ли друга възможност, освен лекарствата, която да забави прогресията й, д-р Чолакова?

Множествената склероза има различни форми на протичане. Най-благоприятната и най-често срещана е пристъпно – ремитентната форма. При нея има пристъпи с определени оплаквания, след това тези оплаквания отзвучават. И така пациентът може да бъде добре дълго време, след което да се последва от нов такъв пристъп. По-неблагоприятните форми, това е първично – прогредиентната форма, при която има от самото начало влошаване на оплакванията – бавно, постепенно, без периоди на възстановяване. Вторично – прогредиентната форма започва като пристъпно-ремитентна, а в последствие започва бавно и прогресивно влошаване на заболяването. Важно е да се стартира лечението от самото начало, защото именно с лечението, ние влияем на имунната система, намаляваме честотата на пристъпите и инвалидизацията, намалява се и рискът от поява на нови лезии. Така, пациентите могат да бъдат дълго време напълно добре, да водят съвсем нормален живот. Колкото повече забавяме лечението, толкова шансът болестта да мине в прогредиентна форма е по-голям. В България вече имаме терапия и за вторично- прогредиентна и за първично-прогредиентна форма. Пациентите имат достъп до терапия, както във всяка една европейска страна, включително и в САЩ.

Дали има и друга възможност, освен лекарствата, има хора, които с йога и определени храни казват, че напълно са преодоляли заболяването. Това възможно ли е?

В медицината се базираме на доказателствата. Необходими са големи клинични рандомизирани проучвания, за да сме сигурни, че даден подход или терапия са наистина ефективни. Разбира се, при всеки пациент болестта може да има различен ход. Има и индивидуалност. Няма унифицирано правило как ше протече заболяването. Принципно, единственото което е доказано до момента, това са медикаментите. Те повлияват хода на болестта, невродегенерацията и прогресията на самото заболяване.

Има ли новости в света в лечението на множествената склероза, д-р Чолакова?

Има напредък, защото вече имаме голям избор от медикаменти и при всеки един пациент можем да подходим индивидуално. Това са и световните препоръки – според намеренията за репродуктивност, дали на жените ще предстои бременност, се определя и какво лечение ще бъде избрано. Има голям избор от терапии, включително когато болестта е по-агресивна имаме възможност да включваме и по-агресивни лекарства, каквито са моноклоналните антитела. В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда имаме експертна комисия и подхождаме строго индивидуално към всеки един пациент. Съобразяваме неговите желания с това, което ние препоръчваме като план лечение. Това е най-важното за тази болест, да има следене на пациентите, както е например захарният диабет, където пациентите се следят много стриктно и редовно, така е и при тази болест. Трябва едно стриктно следене и доверие от страна на пациента към лекуващия екип.

Множествена склероза не е заболяване, което е присъда и апелирам пациентите да имат доверие към лекуващите си лекари. Да споделят всичките си притеснения и да обсъждат с тях, защото това е един взаимен процес. Добре е както за лекуващия лекар, така и за пациента, за да има той доверие в него и да му се предложи най-добрият вариант за лечение.

Има ли превенция при множествената склероза?

Превенция по-скоро няма, но както казах, ние сме в географска ширина, в която честотата на болестта е малко по-висока. Едно от нещата, които се обсъждат, тъй като все още не е ясна причината за тази болест, е и редовната профилактика с витамин Д. Това е много важно, тъй като той участва в механизмите на имунната система и на възпалителните цитокини. Така че е важно, разбира се без да се злоупотребява, да има профилактика и с този витамин. Но като утвърдена профилактика няма. Най-вече в зимните месеци е добре да се приема в профилактични дози, които зависят от възрастта и килограмите на пациента.

Как бихте се обърнала към хората с множествена склероза в днешния ден, д-р Чолакова, какво бихте им казала като лекар – невролог?

Да приемат, че това е едно заболяване, за което вече има възможности за лечение. Да имат доверие в лекуващите си лекари, да живеят живота си по най-нормалния начин. Да имат семейство, деца и да не считат тази болест за присъда.

В Клиниката но неврология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда е сформирана специализирана комисия за диагностициране и лечение на пациенти с Множествена склероза. Тя осигурява пълния цикъл медицински услуги, необходими за лечението на страдащите от това заболяване, съгласно най-съвременните световни изисквания и стандарти. Председател на комисията е проф. д-р Иван Стайков, дм, който е началник на Клиника по неврология и медицина на съня, а членове са д-р Мария Чолакова, дм, д-р Анелия Симеонова, д-р Иван Стоянов, д-р Николай Михнев, дм.

Консултации и прегледи се осъществят след записване на час на 02/403 4000. 

Снимка: Проф. д-р Иван Стайков, дм и д-р Мария Чолакова, дм