„75% от диабетиците загиват от усложнения в сърдечно съдовата система, а при част от пациентите се наблюдава диабетна периферна съдова болест, която е водеща причина за ампутация на долни крайници.“, това сподели д-р Десислава Горчева, началник на отделение по Ендокринология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Екипът на отделението по Ендокринология е в постоянна връзка със специалистите в клиника по Кардиология, както за терапевтичното лечение, така и в профилактичен аспект.

„Това е ежедневна комуникация, защото е известно, че голяма част от пациентите със сърдечно-съдови заболявания са диабетици. При тях се наблюдава ранно развитие на сърдечно-съдови патологии. Необходим е контрол на диабета, както и активна намеса от страна на колегите ендокринолози, които винаги откликват и колаборацията помежду ни е постоянна. Понякога комбинираната патология изисква най-точния медикамент, защото има лекарства за контрол на кръвната захар, които всъщност подобряват сърдечно съдовата прогноза. Те са подходящи при определен профил болни и именно заради това е нужно да сме в постоянна връзка и заедно да се грижим за пациента.“, обясни д-р Румяна Радославова, специалист в клиника по Кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Д-р Горчева пък допълни, че винаги консултират пациентите с установен диабет и с кардиолог, защото ако бъдат насочени навреме за изследване и обхващане на заболяването, това би спасило и забавило последващи хоспитализации и интервенции.